Annonse
04:00 - 02. juli 2010

Ferie på halal-vis

Vi har alle hørt om økoturisme, men de færreste har stiftet bekjentskap med halal-turisme.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Stadig flere muslimer dropper de tradisjonelle feriemålene i Vesten til fordel for muslimske land. Ikke overraskende foretrekker mange av dem destinasjoner med tilgang til halal-mat og et utvalg hoteller med kopi av Koranen ved sengen og en pil på taket som viser Mekkas retning. Halal-turisme er en raskt voksende trend i den internasjonale reiselivsbransjen, og retter seg mot muslimske menn og kvinner som ønsker å feriere uten å gå på akkord med egne verdier og religion. Oppblomstringen av halal-turisme i islamdominerte land kan til dels tilskrives det mange opplever som en voksende skepsis mot muslimer i den vestlige verden.

Det er svinedyrt å feriere i Norge, og europeernes lommer fikk seg en god støkk da verdensøkonomien stupte for et par år siden. Blant annet opplevde Norge en nedgang i antall besøkende i fjor i forhold til i 2008. Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, mener at den sterke norske kronen og den vanskelige økonomiske situasjonen i Europa skaper usikkerhet med tanke på forventet turisttilstrømning i sommer. Nordmenn har for lengst oppdaget Midtøsten som feriemål, og det er på tide at muslimske turister åpner øynene for perlen i Skandinavia. Realiteten er at mange ikke engang har hørt om landet. Utfordringen ligger dermed i å markedsføre Norge som et attraktivt reisemål for turister fra muslimske land. Hvordan kan vi få kjøpesterke muslimer til å feriere i Norge?

Norge har mye å by på: Fjorder, snødekte fjell og fantastisk natur. En slektning som kom på besøk fra England klaget over prisnivået i hovedstaden og manglende tilgang på halal-mat i de fleste deler av byen, men måpte da jeg viste ham severdighetene i byen. «Oslo has it all,» måtte han til slutt innrømme.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»