Annonse
04:00 - 10. september 2010

Et Disneyland i Spania

Flerkultur er ingen drøm fra Disneyland, men hele grunnlaget for norsk kultur.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

I kronikken «Drøm fra Disneyland» (Aftenposten 25. august) hevder Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde at Arbeiderpartiet har gitt Norge «tusenvis av nye nordmenn fra ulike kulturer og ukulturer hvert eneste år». Vår norske kultur blir stadig mer marginalisert:

«Norsk kultur er det vi feirer på 17. mai: Felles land, historie, tradisjoner, språk, høytider, religionsbakgrunn, verdigrunnlag, kulturarv, lovverk, valuta, skikk og bruk, flagg, nasjonalsang, kongehus, landslag og tusen andre små og store ting som utgjør et kulturfellesskap. Det er norsk kultur for alle dere som er tilgjort uvitende.» Og Tybring-Gjedde spør retorisk: «Men, vil vi hjelpe Arbeiderpartiet med å bytte ut norsk kultur med ‘flerkultur’? Aldri! Vil vi bidra til kultursviket? … Aldri i verden! For vi tror ikke på noen flerkultur. Vi tror det er en drøm fra Disneyland.» Skriver stortingsmannen, som også mener at Groruddalen er blitt «en enklave uten etniske nordmenn», med innvandrere som «tviholder på sin kultur».

Det er ikke vanskelig å finne støtte for hans syn. I Spania lever mange tusen nordmenn i enklaver, blant annet på Costa Blanca. De importerer mat fra Norge, og de lærer ikke landets språk. De ser mer på norsk tv enn på spansk. De har sin egen avis, Vikingposten. I katolske Spania har de har seks norske sjømannskirker som henter sine prester fra hjemlandet – betalt av den norske stat. De tviholder på sin kultur.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»