Annonse
04:00 - 20. april 2010

Erotisk kapital

Den diskrediterte sosiologien serverer sprelske ideer om kjønn og sex.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Nå som Harald Eia er på alle avisers forsider, er det en trøst – om enn mager – for en sosiolog å klore seg fast på denne aller siste side. Siden biologene breier seg på hovedscenen, evolusjonspsykologene har inntatt alle roller og sosiologene er skubbet ned i orkestergraven, er dette ment som et kollegialt trøstebrev. Jeg tar det for gitt at ingen andre enn sosiologer vil lese videre.

Det fine med å være sosiolog er at man på et rent faglig grunnlag kan ta opp det folk ellers bare kan nærme seg med dårlig skjult nysgjerrighet. Nå, etter ukers hjernevask, er nok også nysgjerrigheten for sosiologi borte. Derfor, kjære sosiologer, er vi alene om fortsettelsen på det tittelen antyder.

Den 19. mars publiserte Catherine Hakim, sosiolog ved London School of Economics, en artikkel med tittel «Erotisk kapital» i European Sociological Review. De siste tiårene har vi sett flere utvidelser av kapitalbegrepet – kapital betyr ikke lenger kun finansielle eller fysiske ressurser. Begrepet humankapital er vel innarbeidet: det er, enkelt sagt, de ferdigheter som ikke kan skilles fra deg selv som person, som altså følger deg til og fra jobb. Fra omkring 1980 har begrepet sosial kapital fått hevd: det består av de sider ved nettverkene dine som letter det du prøver å oppnå – som når din tante kausjonerer for et lån fordi hun har tillit til deg. Kulturell kapital er de kodene du behersker og de nøklene du besitter til å ta deg frem og komme deg opp i samfunnets kommunikasjonssystem.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»