Annonse
04:00 - 17. desember 2010

En ond sirkel

Negativt ordskifte om muslimer skaper ekstreme muslimer, som igjen skaper negativ omtale.

Annonse

Terrorhandlingen i Stockholm 11. desember har rystet den svenske tryggheten i dens grunnvoller. Sverige har ikke vært i krig på over 200 år, og den svenske «nøytraliteten» har vært et nasjonalt ideal og en stolthet for nasjonen. Den lange fredstiden kan forklare at nasjonalistiske ytringer er problematiske i Sverige. I motsetning til i Norge, hvor vi med stor entusiasme heiser det norske flagget, er det svenske flagget nesten blitt et symbol for de høyrepopulistiske kreftene. Det er heller ikke mange som snakker positivt om «de svenske verdiene». Lagom, et «typisk» svensk ord som betyr «måtehold», og som kunne vært et honnørord i disse overforbrukstider, blir degradert.

Samfunnsdebatten i Sverige er preget av en ikke-konfrontasjonspolitikk. Etter selvmordsbomben forrige helg har statsminister Fredrik Reinfeldt oppfordret til besinnelse, noe som gjenspeiler forsiktigheten som har preget debatten på Sveriges vei fra et nokså homogent til et kulturelt sett svært heterogent samfunn. Men med det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraternas inntog i Riksdagen i høst har imidlertid debatten til en viss grad strammet seg til.

Professor Tore Bjørgo ved Politihøyskolen i Oslo hevder at det ikke finnes en handlingsplan for å motvirke militant islamisme hos det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), som i stedet har konsentrert seg om trusler fra høyreekstremister. Det kan se ut til å være en sammenheng mellom den forsiktige samfunnsdebatten og sikkerhetspolitiets strategi. Tilbakeholdenheten kan forklare at det første islamsk-ekstremistiske selvmordsattentatet skjedde i Sverige.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»