Annonse
04:00 - 22. oktober 2010

Dysfunksjonelle demokratier

Den politiske kulturen i USA er i ulage, og demokratiet blir skadelidende.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

I mellomkrigstidens styrkeprøve mellom autoritære og demokratiske regimer, ble dette munnhellet brukt om den italienske fascistføreren Mussolini: «Han fikk togene til å gå i rute!» Britenes statsminister Winston Churchill formulerte det fyndigste forsvar for demokratisk kludder mot påstått autoritær effektivitet: «Demokrati er den verste styreform – bortsett fra alle de andre som er prøvd fra tid til annen.»

Hyllesten av demokrati kan bli for kaut. Flere store demokratier skranter. Symptomene varierer, men en fellesnevner ser ut til å være styrkeforholdet mellom evnen til å initiere og evnen til å blokkere politisk handling:

Frankrike er som prinsessen ingen kunne målbinde. Flere ganger er omfattende reformer lansert, bare for å bli blokkert ved demonstrasjoner og aksjoner. Det franske trollbrygget har mange ingredienser – alt fra en stor, men marginalisert innvandrerbefolkning til statsfinanser hinsides bærekraft. Dagens strid står om man skal beholde en pensjonsalder på 60 når levealderen har økt med 20 år på 60 år. Ja, levealderen har økt med om lag tre måneder i året de siste par tiår! En utbredt fransk holdning er at noen andre må ta regningen. Men sier alle «de andre», må alle bidra. Politisk er situasjonen som i Æsops fabel om kroppen og lemmene – alle skader alle.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»