Annonse
04:00 - 23. juli 2010

Dødelig disiplin

Ofte har voksne de beste hensikter når de disiplinerer barna, men dessverre kan irettesettelsen få tragiske utfall.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Fysisk avstraffelse på skolen er noe som hører fortiden til, i hvert fall her til lands. Derfor ble jeg overrasket da en bekjent av meg sverget til juling som læringsmetode. Han var av den oppfatning at den eneste måten barn kunne lære noe på er å ha en trussel om fysisk straff hengende over seg. Det var nemlig slik han lærte alt i sitt hjemland Egypt, og han var overbevist om at det var den rette læringsmetoden for hans egne barn her i Norge.

Da måtte jeg nevne en hendelse for to år siden som jeg aldri vil glemme. En egyptisk elev måtte bøte med livet fordi han glemte å gjøre mattelekser. Læreren slo den elleve år gamle gutten til døde. Nylig har enda en tragisk hendelse rystet verden. I Bangladesh begikk en gutt selvmord etter angivelig å ha fått juling av læreren. Dette vakte sterke reaksjoner i landet, og regjeringen ble nødt til å instruere alle grunnskoler og videregående skoler til å slutte med fysisk avstraffelse. En rekke andre land har forbud mot fysisk avstraffelse i skolen, men likevel er det svært utbredt i store deler av verden.

Frykten for å bli straffet var også en del av min skolehverdag på pikeskolen jeg gikk på i «araberland». Ved en anledning hadde jeg glemt å ta med tegnestifter og ble slått med linjalen over hendene av læreren, ganske hardt, gjentatte ganger. Tårene rant nedover kinnene og jeg sprang bort til min storesøsters klasserom for å klage min nød foran hennes lærer og klassekamerater. Ydmykelsen og følelsen av hjelpeløshet var overveldende. En annen gang måtte jeg å stå ute i stekende sol fordi jeg hadde glemt å klippe neglene mine. Også denne gangen ville læreren gi meg en lærepenge, og det klarte hun. Fra den dagen av har jeg gjort alt for å unngå å vekke en voksens vrede. Selv om jeg ikke har fått varige mén, vil jeg aldri glemme følelsen av avmakt som skyldte gjennom min lille kropp.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»