Annonse
04:00 - 18. juni 2010

Det går et spøkelse …

Norske næringslivsledere innser at markedet ikke fungerer til hverdags. Hvem skal endre det?

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

En av tidenes mest kompakte og potente samfunnsvitenskapelige analyser ble forfattet av en postdoc og en halvstudert fabrikant, begge under 30. Teksten de skrev er så tett og så fyndig fordi de lanserer en modell for samfunnets, ja, verdenssamfunnets utvikling med bydende logikk, dramatisk driv og dirrende harme.

Jeg tenker selvsagt på Det kommunistiske manifest, skrevet av Karl Marx og Friedrich Engels. Få økonomer skriver som dem i dag. De fleste foretrekker mer avgrensede problemer som lar seg sette på formel fremfor å ta inn over seg at selv om økonomi er et fag på universitetet, kan økonomien selv gripe inn i alle våre liv – av og til brutalt. Men det som faller utenfor økonomenes A4-ark betraktes mest som forstyrrelser, utenfor forutsetningene.

Torsdag 10. juni skrev ingeniør og investor Øystein Stray Spetalen en kronikk i Dagens Næringsliv som gir assosiasjoner til – ja, nettopp – Det kommunistiske manifest. Spetalen river slør til side, og skriver med brodd og kraft og vrede – utdypet i et intervju i samme avis. Hovedtesene hans er:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»