Annonse
04:00 - 10. desember 2010

Den norske likheten

Den norske likheten illustreres bedre av kong Olav som tok trikken enn av lønnsstatistikken.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Klokken ti på ti, søndag 16. desember 1973. Det var oljekrise i Norge og forbud mot å bruke motorkjøretøy i helgene. Kong Olav og hunden Shjarme gikk ut på Slottsplassen og ned mot Nationaltheatret stasjon. Derfra tok han trikken opp til Voksenkollen for å gå på ski. Folkekongen Olav var skapt.

Ingen bilder oppsummerer den norske likhetstanken bedre enn bildet av kongen som tar trikken. Det sier noe om den norske folkesjelen og om hvilke idealer vi har.

Hva er den norske likheten? En del dreier seg om relativt små økonomiske forskjeller, men det er også langt mer. Vi har i mindre grad enn mange andre land segregerte boområder i norske byer og tettsteder. Vi er relativt homogene kulturelt, og har felles arenaer som kirken, skolen eller idrettslaget. Norske bedrifter er mindre hierarkiske enn i mange andre land ¿ det er kortere vei fra de ansatte opp til sjefen. Det er i mindre grad enn i tradisjonelle, klassedelte samfunn klare kulturelle koder som skiller toppen fra bunnen, selv om de selvfølgelig finnes også hos oss.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»