Annonse
04:00 - 03. desember 2010

Dans på øvre dekk

Etterlyst: Politisk mot til å stagge passasjerene på første klasse.

Annonse

James Camerons Titanic er en av filmhistoriens største suksesser, målt i både seertall og inntjening. Noen av scenene er blitt ikoniske, som arbeiderklassegutten Jack (Leonardo DiCaprio) og sosietetspiken Rose (Kate Winslet) tatt av vinden i baugen på atlanterhavsdamperen, der kjærligheten senere tar sitt med hud og hete i et av lasterommene, en jomfrutur i dobbelt forstand.

For meg ga ikke den romantiske tragedien det sterkeste inntrykk. Det gjorde den heftige sosialrealistiske scenen fra en annen damp: det korte, men intense innslaget fra skipets drivverk – monstermaskinene med hivende stempler og digre stag i voldsom bevegelse. Og ikke minst: fyrbøterne som i støv, skitt og svette, i ild, larm og bulder lemper kull inn under dampkjelene. Kontrasten er trappegangen og dansesalongen på første klasse, damenes store toaletter og mennenes hvite skjortebryst.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»