Annonse
04:00 - 03. desember 2010

Dans på øvre dekk

Etterlyst: Politisk mot til å stagge passasjerene på første klasse.

Annonse

James Camerons Titanic er en av filmhistoriens største suksesser, målt i både seertall og inntjening. Noen av scenene er blitt ikoniske, som arbeiderklassegutten Jack (Leonardo DiCaprio) og sosietetspiken Rose (Kate Winslet) tatt av vinden i baugen på atlanterhavsdamperen, der kjærligheten senere tar sitt med hud og hete i et av lasterommene, en jomfrutur i dobbelt forstand.

For meg ga ikke den romantiske tragedien det sterkeste inntrykk. Det gjorde den heftige sosialrealistiske scenen fra en annen damp: det korte, men intense innslaget fra skipets drivverk – monstermaskinene med hivende stempler og digre stag i voldsom bevegelse. Og ikke minst: fyrbøterne som i støv, skitt og svette, i ild, larm og bulder lemper kull inn under dampkjelene. Kontrasten er trappegangen og dansesalongen på første klasse, damenes store toaletter og mennenes hvite skjortebryst.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden