Annonse
04:00 - 08. oktober 2010

Bensin på bålet

Det var media som drev saken om norske Afghanistan-soldaters uttalelser. Forsvarsministeren helte bensin på bålet.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

VG Netts journalist putter en mikrofon opp i ansiktet til forsvarsminister Grete Faremo like etter at han har lest opp sitatet fra en norsk soldat til mannebladet Alfa: «Kan du se for deg at det å være i kamp er bedre enn å knulle?» spør han. Forsvarsministeren svarer, tar utgangspunkt i sitatet og tar kraftig avstand fra holdningene bak. Dermed er premissene for debatten lagt og sanksjonert fra øverste politiske hold.

Debatten rullet hele forrige uke. Først fredag kom magasinet Alfa, med saken som hadde satt dagsorden, i butikkene. Reportasjene gir et annet helhetsinntrykk enn de løsrevne sitatene. Soldatene forteller om hvordan det er å sette livet på spill, om de søvnløse nettene, om kameratskapet, om å kjøre biler som ikke er rustet til å tåle veibomber (i motsetning til amerikanernes kjøretøyer). Det beskrives hvordan en bombe går av like foran en militærkolonne. «Kroppsdeler, blod, innvoller og rester av klær, plastikk og metall ligger spredd i en omkrets på 50–60 meter.» I intervjuet med soldatene fremstår de hovedsakelig som ærlige, åpne og reflekterte; de forteller om hvordan de takler en hverdag som er ekstrem, utenkelig for de aller fleste av oss. «Vi skal ikke ha 19-åringer som spiller Modern Warfare og tror det er realiteten.»

Ikke på noe punkt i mediedebatten forsøker forsvarsministeren å mane til offentlig sindighet eller peke på at uttalelsene kan være revet ut av sin sammenheng. Hun bruker konsekvent det generaliserende ordet «holdninger» i stedet for å peke på at dette er enkeltsitater.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden