Annonse
04:00 - 30. april 2010

Amerika-prosjektet

Aleksandar Hemon leker med form og fortelling, men prosaen hans er sterk fordi den er blitt til under trykk.

Det forjettede land: USA fungerer ikke som «hjem» for noen av personene i Lazarus-prosjektet. Landet tilbyr ingen identitet, ikke noe meningsskapende sentrum. Her New York City, tidlig 1930-tall. Foto: Wikimedia Commons
Annonse

Vladimir Brik, hovedpersonen i Lazarus-prosjektet, reiste til USA på ferie i 1992, og kunne ikke vende hjem til Sarajevo fordi byen i mellomtiden ble beleiret. Derfor måtte han bli i Chicago. Der har han en spalte i en avis hvor han formidler sine hverdagserfaringer som immigrant, men ved siden av gjør han forarbeid til en roman basert på en faktisk hendelse: drapet på unge, jødiske Lazarus Averbuch i hjemmet til Chicagos politimester i 1908.

Lag på lag. Spørsmålene rundt hendelsen er grunnleggende for Briks selvforståelse: Hva tenkte den unge immigranten? Hvorfor ble han, som hadde flyktet fra moldovske pogromer, paria også i USA? Og hvilken tilhørighet har mennesket som er tvunget ut av sitt hjemland og samtidig marginalisert i Vesten?

Romanen er dobbel: I vekselvise kapitler leser vi om Lazarus’ historie i Chicago og om Briks research-reise til Ukraina og Moldova. Overgangene i fortellingen er markert med fotografier, historiske, reelle bilder fra Chicago ved århundrets begynnelse og fotografier av steder og stemninger Brik opplever i Europa. Den stadige sidestillingen av hendelser og ideer fra ulike tidsperioder er et sentralt grep i romanen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden