Annonse
04:00 - 05. juni 2009

Mindre frihet, mer utrygghet

Overdreven tro på at overvåkning skaper trygghet kan ende med et autoritært samfunn.

Annonse

Nesten daglig innskrenkes vår mulighet til å være helt i fred. I fred for at noen filmer deg, registrerer hvor du har vært, sjekker internettloggen din eller leser pasientjournalen din. Hver for seg virker disse tiltakene uskyldige. Er det derfor vi fremstår ubekymret for hvilken retning samfunnet beveger seg i når det gjelder overvåkning?

Dagens overvåkning hevdes å bare ramme kriminelle og våre nye landsmenn. Ikke overraskende var det Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen som for noen år siden fremholdt at i prinsippet bør samtlige muslimer i Norge overvåkes. Ellingsen mener altså at alle muslimer kan være farlige, og følgelig bør alle overvåkes.

Kamp mot terror og annen kriminalitet brukes som argument for økt sikkerhet på bekostning av personvern og frihet. Men også teknologisk utvikling og effektivitet truer personvernet. Pasientregistre, DNA-registre hos politiet, sporing av trafikk på nettet, på veiene og med mobilen, ny teknologi i varehandelen; alt peker i retning av et gigantisk overvåkningssamfunn dersom vi ikke setter grenser. Og uten en bevisst personvernpolitikk kan vi havne i et autoritært samfunn uten å ville det, og før vi aner det.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»