Annonse
04:00 - 18. september 2009

Midtbanespill

Hvordan skal Dagfinn Høybråten klare å gjenreise sentrum når han ikke klarer å gjenreise KrF?

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Etter at Lars Sponheim takket for seg som følge av Venstres katastrofevalg, står Dagfinn Høybråten tilbake på Stortinget som den naturlige lederen av sentrum. Det er en tung oppgave. Han skal gjenreise både et svekket sentrum og et svekket Kristelig Folkeparti. I tillegg har den gode tonen mellom Høyre og KrF surnet: Erna Solberg feller ikke en tåre over Sponheims avgang, men fastslår at han bidro til rotet på borgerlig side. Høybråten er på sin side bitter på Høyre for at de åpnet for Frp-samarbeid, og mener det ødela for KrF og Venstre.

Mens Senterpartiet trives med det rødgrønne samarbeidet, er de gjenværende sentrumspartiene blitt straffet av velgerne for å ha blokkert for en borgerlig storkoalisjon. Både Venstre og KrF sliter med at både livet utenfor det borgerlige selskap og et regjeringssamarbeid med Frp virker som dødens posisjon.

Samtidig ser nok høyrepartiene det gode valget som en oppmuntring til å snakke seg nærmere hverandre. Høybråten må altså gjøre et valg: akseptere Frp som del av en mulig borgerlig regjering og forlate Venstre til fordel for høyrepartiene, eller brette opp ermene og bygge sentrum opp igjen. Alt tyder på at partiet hans ønsker det siste.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»