Annonse
04:00 - 11. desember 2009

Liberalt islam

Islam trenger ikke minareter.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Både høyrepopulister og progressive muslimer i Europa går i strupen på muslimske tradisjoner. Folkeavstemningen i Sveits endte med forbud mot minareter, og flere andre europeiske land vurderer lignende forbud. I Oslo endte Frps ønske om å forby bønnerop i en støygrense. Nå vurderer partiet forbud mot heldekkende slør. At slike forslag har sitt opphav i høyrepopulistisk skepsis til og fordommer mot islam er udiskutabelt.

Samtidig konfronteres islamske symboler også innenfra, av muslimer som ser på seg selv som teologisk liberale og som mener både slør, kjønnssegregering og minareter kan kastes på kulturens skraphaug. Nettopp fordi slike skikker ikke er teologisk, men kulturelt fundert. Og våre egne kirketårn? Angivelig inspirert av nettopp muslimenes minareter, og dermed like kulturelt begrunnet.

Imam og leder ved det muslimske utdannelsessenteret i Oxford, Dr. Taj Hargey, skriver i The Times at han frykter en muslimsk offerrolle i kjølvannet av den sveitsiske avgjørelsen. Minareten er ingen viktig del av islam, påpeker han, og minner om at moderne muslimer verken har praktisk eller teologisk behov for tårnene. Den kontroversielle akademikeren leder selv den første britiske moskeen som tillot en kvinne å lede fredagsbønnene. Hargey ser på seg selv som en torn i øyet på det muslimske hierarkiet, og mener muslimer må gi avkall på den kulturelle bagasjen fra sine opprinnelsesland for å bli integrert i Europa.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»