Annonse
04:00 - 02. oktober 2009

Kutt ut brødet!

Vi i verdens (nest) beste land blir stadig fetere. Dette har selvfølgelig konsekvenser for vårt eget velvære, men det får også stor betydning for folkehelsen.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Fedme og overvekt fører til en rekke sykdommer: høyt blodtrykk, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, og ikke minst psykiske lidelser som depresjon. Fedme og overvekt er skadelig både for enkeltmennesket og for samfunnsøkonomien.

Min egen kroppsvekt nådde toppen i fjor. Jeg veide hele 109,9 kg da en av mine nærmeste venner, en indremedisiner, tok tak i meg og sa at jeg så ut som en gammel, feit pakistansk onkel. Jeg måtte testes. Jeg hadde 30 i Body Mass Index (mål for forholdet mellom høyde og vekt, red.anm.), og den skal helst ikke overskride 25. Dermed nærmet jeg meg den kliniske diagnosen «fedme/overvekt». I tillegg visste jeg at jeg ikke akkurat hadde statistikken på min side: Undersøkelser viser at omtrent hver tredje norsk-pakistaner i 50-årene har utviklet diabetes type 2. Jeg innså heldigvis i tide at det måtte gjøres noe, ellers kunne løpet være kjørt for meg. Og jeg kan ikke akkurat si at jeg trivdes i kroppen min, mitt personlige hus og min eneste sikre følgesvenn for resten av livet. Jeg var svært lite aktiv, og følte meg lubben og udelikat. Det var bare så utrolig vanskelig å gjøre noe med det.

Men man kan dessverre ikke si at samfunnet og politikerne jobber på lag med oss. Når jeg hadde bestemt meg for å gå ned i vekt, merket jeg fort hvor lite økonomisk gunstig det var. Frukt, grønt, fisk, kaldpresset olje og nøtter er ikke akkurat billige råvarer her til lands, så matbudsjettet tredoblet seg på kort tid. Ikke rart mange ender opp på burger- eller pizzasjappa, tenkte jeg. Blir man ellers sulten i byen, kryr det ikke akkurat av billige salat- og suppebarer. Det er ikke rart vi spiser oss feite. Her har politikerne et ansvar som forsømmes og fraskrives hver eneste dag.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden