Annonse
04:00 - 24. juli 2009

Kjødet og opptuktelsen

Forskjellen mellom kvinnelig og mannlig kjønnsdrift er det lureste genene har funnet på. Det vil si, frem til nå. For nå kan vi lure genene.

Annonse

Stor forskning gir store fortellinger. De driver den videre og de river oss med. Det geosentriske verdensbilde satte jorden i universets midte, med sol, måne og planeter i sirkler rundt. Men planetene var ugreie: de beveget seg av og til baklengs. Man prøvde å bøte på det ved legge småsirkler, episykler, oppå planetsirklene. Enden ble så mange kruseduller at hele greia ble vraket og erstattet med et enklere verdensbilde med solen i sentrum og planetene i elliptiske baner rundt.

Darwin avviste at Gud skapte alle Arkens dyr på en bestemt dato. Der menneskene ved kunstig utvalg rendyrket avlsdyr, gjorde jorden det samme i storskala ved naturlig utvalg av mutasjoner bedre tilpasset omgivelsene. Adam Smith og Karl Marx ga potente fortellinger om hvordan samfunnet blir formet og kan formes.

Nye virkelighetsbilder er som Høstutstillingen: de skaper strid. For forskning er ikke kald diskurs der fakta taler for seg, men også heftig krangel mellom ulike retninger – vitenskap er lidenskap. Sommerens minivariant startet med et funn om studenter ved NTNU: Jentene ser for seg at de gjennom hele livet har seks til syv seksualpartnere, guttene ser for seg 25. Forskeren, Leif Kennair, ser dette som et resultat av biologi og evolusjon, ikke av roller og kultur. «Guttene kan i prinsippet besvangre en ny jente hver dag. Men jentene kan ikke bli gravide mer enn hvert annet år. De må være kresne, fordi graviditet er kostbart rent biologisk. De må investere mer enn mannen i avkommet, og har lite å vinne på å få nye barn med nye menn. Guttene derimot, har mer å tjene på variasjon. På den måten kan de gjøre flere gravide.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»