Annonse
04:00 - 24. april 2009

Kjetternes hevn

Vi har ingen garanti om forandring, men noen av finanskrisens lærdommer vokser seg sterke.

Annonse

«Global Financial Crisis» står det over store bilder av vakre modeller i fancy klær. Under de møysommelig stylede panneluggene skjærer de grimaser som furtende unger, og stikker fingrene i ørene. Slik forsøker skokjeden Bianco å vise krisepratet fingeren, og snakke til alle dem som fortsatt har mer enn nok penger å kjøpe moteriktige sko for. Men det er vanskelig å se plakatene uten å tenke på de mange økonomer og politikere som fortsatt insisterer på å forsvare markedsliberalismen, til tross for at deres intellektuelle byggverk raser sammen rundt dem i takt med forverringen av verdensøkonomien.

De fleste i Norge har råd til nye sko, og lite tyder på at det vil endre seg. Likevel har krisen forandret verden. Ikke bare for dem som mister jobben sin i Høyanger eller Detroit. Krisen slår også sterkt inn i tenkningen, hvor de liberalistiske ideenes hegemoni utfordres av at virkelighetens konkrete erfaringer peker en annen vei. Ideer om politisk styring og offentlig eierskap er ikke lenger sære standpunkter i samfunnsdebattens utkanter. På senvinteren kunne en av ukemagasinet Newsweeks forsider oppsummere den nye stemningen: We are all socialists now, lyste det med fete typer fra aviskioskene.

De som har tjent på markedsfundamentalismen vil beholde fingertuppene dypt inne i øregangene. Derfor har vi ingen garantier om forandring. Men noen av krisens lærdommer er i ferd med å vokse seg sterke. Her er fem av de viktigste:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»