Annonse
04:00 - 24. april 2009

Kjetternes hevn

Vi har ingen garanti om forandring, men noen av finanskrisens lærdommer vokser seg sterke.

Annonse

«Global Financial Crisis» står det over store bilder av vakre modeller i fancy klær. Under de møysommelig stylede panneluggene skjærer de grimaser som furtende unger, og stikker fingrene i ørene. Slik forsøker skokjeden Bianco å vise krisepratet fingeren, og snakke til alle dem som fortsatt har mer enn nok penger å kjøpe moteriktige sko for. Men det er vanskelig å se plakatene uten å tenke på de mange økonomer og politikere som fortsatt insisterer på å forsvare markedsliberalismen, til tross for at deres intellektuelle byggverk raser sammen rundt dem i takt med forverringen av verdensøkonomien.

De fleste i Norge har råd til nye sko, og lite tyder på at det vil endre seg. Likevel har krisen forandret verden. Ikke bare for dem som mister jobben sin i Høyanger eller Detroit. Krisen slår også sterkt inn i tenkningen, hvor de liberalistiske ideenes hegemoni utfordres av at virkelighetens konkrete erfaringer peker en annen vei. Ideer om politisk styring og offentlig eierskap er ikke lenger sære standpunkter i samfunnsdebattens utkanter. På senvinteren kunne en av ukemagasinet Newsweeks forsider oppsummere den nye stemningen: We are all socialists now, lyste det med fete typer fra aviskioskene.

De som har tjent på markedsfundamentalismen vil beholde fingertuppene dypt inne i øregangene. Derfor har vi ingen garantier om forandring. Men noen av krisens lærdommer er i ferd med å vokse seg sterke. Her er fem av de viktigste:

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden