Annonse
04:00 - 03. juli 2009

I genene er det skrevet

Intelligens er ikke noe du har, men noe du lager.

Annonse

Lawrence Summers regnes som en av USAs smarteste økonomer. Hans egen oppvekst var marinert av økonomer – moren og faren var begge økonomer, to av onklene var nobelprisvinnere i økonomi. Han ble student ved Massachusetts Institute of Technology som 16-åring, professor ved Harvard da han var 28. Han var sentral i Clinton-administrasjonen, blant annet som finansminister. Nå er han tilbake som en av president Barack Obamas mest betrodde rådgivere.

I perioden 2001-2006 var han president ved Harvard University. Det endte ikke bra. Han måtte gå etter at professorene vedtok mistillit – blant annet hadde han gitt uttrykk for at kvinner er underrepresentert i professorsjiktet fordi det ikke er nok kvinner som er smarte nok. Ikke bare var det politisk ukorrekt – det var ikke så greit for Summers å finne solid belegg. Hans syn var en forutinntatt mening – en fordom.

Hva med våre fordommer? Mange av oss deler denne: En av de viktigste skillelinjer går mellom evnerike og tungnemme. Ja, vi har mange synonymer for hvert av ordene: smartinger og dumminger, begavede og ubegavede – bare fyll på! Vi deler også gjerne oppfatningen om at evner går i arv: er man lærersønn, blir man en Einar Førde – iallfall før, da lærere var mer utvalgte enn i dag. Og ja, vi som har lys hudfarge kan mene at vi har det mer i hodet, mens afrikanere har det mer i bena: Vi vinner Nobelpriser, de vinner OL.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»