Annonse
04:00 - 08. mai 2009

Dragningen mot tilsløring

Den tildekkede kvinnen glorifiseres i et samfunn som har avkledd alt.

Annonse

Kvinner som går med hijab er blitt vårt samfunns siste hellige symbol. De protesterer mot vårt kroppsfikserte samfunn ved å sensurere sin skjønnhet, og vekker i moderne mennesker en nostalgisk lengsel vekk fra selvdyrking, gudløshet og kapitalisme. Når vår vestlige sivilisasjon er blitt kalt pornografisk av muslimske intellektuelle, er det ikke bare fordi vi avkler kvinnen. Vi avkler alt, og anser ingenting for hellig eller ukrenkelig. Den muslimske kvinnen beskytter seg derfor ikke bare fra den vellystige mannens, men også den kommersielle kulturens overgrep. Hun dekker seg til for å beskytte seg fra Vestens grådige blikk, som vanhelliger og besudler i jakten på visuell nytelse.

Den slørkledte kvinnen speilvender vår humanistiske og feministiske kritikk: når vi peker på jenta med hijab som ikke har kommet i puberteten, peker hun på barnets norske venninne som går med bar mage.

Når vi peker på at sløret begrenser det frie mennesket, peker hun på at nakenheten degraderer det frie mennesket. Den fromme kvinnen er uberørt av vår modernitet og verdsliggjøring, og blir vår tids mektigste antivestlige aktivist. Norske feminister og radikalere romantiserer derfor hijaben som en kritikk av kvinnen som forbruksvare. De relativiserer seg bort fra underkastelsen hodeplagget representerer, og bruker det i sitt oppgjør med de kvinnefiendtlige konsekvensene av den seksuelle frigjøringen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»