Annonse
04:00 - 10. juli 2009

Debattene eksisterer ikke

Mange etterlyser kunstnernes politiske engasjement. Men ikke politikere, de trives med dets fravær, særlig i forsvars- og utenriks- politikken.

Annonse

Da Nato ble utformet, var det i samsvar med FN-pakten. Den avgjørende artikkel 5 (en for alle, alle for en) stemte med retten til kollektivt selvforsvar (FN-paktens artikkel 51). Gjennom hele Natos 60-årige historie har våre politiske ledere forsikret oss om at organisasjonen aldri ville handle uten FN-mandat, aldri være med på en angrepskrig, og at norske styrker aldri ville brukes annet enn som ledd i forsvaret av Norge/medlemslandene.

Den 24. mars 1999 brøt Nato disse prinsippene da de bombet Jugoslavia.

Regjeringen Bondevik hevdet at legitimeringen av maktbruk fantes i resolusjon 1199 i Sikkerhetsrådet og i en FN-rapport. Det stemte ikke. Regjeringen serverte en usannhet.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden