Annonse
04:00 - 10. juli 2009

Debattene eksisterer ikke

Mange etterlyser kunstnernes politiske engasjement. Men ikke politikere, de trives med dets fravær, særlig i forsvars- og utenriks- politikken.

Annonse

Da Nato ble utformet, var det i samsvar med FN-pakten. Den avgjørende artikkel 5 (en for alle, alle for en) stemte med retten til kollektivt selvforsvar (FN-paktens artikkel 51). Gjennom hele Natos 60-årige historie har våre politiske ledere forsikret oss om at organisasjonen aldri ville handle uten FN-mandat, aldri være med på en angrepskrig, og at norske styrker aldri ville brukes annet enn som ledd i forsvaret av Norge/medlemslandene.

Den 24. mars 1999 brøt Nato disse prinsippene da de bombet Jugoslavia.

Regjeringen Bondevik hevdet at legitimeringen av maktbruk fantes i resolusjon 1199 i Sikkerhetsrådet og i en FN-rapport. Det stemte ikke. Regjeringen serverte en usannhet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»