Annonse
04:00 - 17. juli 2009

De ubeskyttede heltene

Varslerne spiller en viktig rolle i det demokratiske systemet. Varslervernet bør styrkes.

Annonse

Som forsvarer får en rask opplæring i krimjournalistikkens verden. Alle store medier huser krimjournalister, noen ligger likevel hestehoder foran med å være først ute med saken, først med detaljer og nyanser. Jeg sårer vel ingen redaksjoner når jeg at de fremste i så måte er VG og TV 2.

Krimjournalister bruker en rekke personer som sine kilder. De snakker selvsagt daglig med det kriminelle miljøet. Selv om det er kodeks i det kriminelle miljøet ikke å tyste, er de svært godt beskyttet av kildevernet. Men for å være virkelig god krimjournalist må du snakke med mange andre: Statsansatte. Sykehusansatte. Fengselsbetjenter. Polititjenestemenn. De fleste ansatte har en lovpålagt taushetsplikt. Her ligger sakens dilemma: på den ene siden sitter du som ansatt på vitale opplysninger som samfunnet bør få vite om, men dersom du gir ut opplysningene, bryter du loven.

Vi har de siste dagene blitt gjort kjent med hvordan utlendinger dopes ned av politiet før de tvangstransporteres ut av kongeriket. Asylsøkere blir holdt nede med makt og påtvunget injisering, uten lovhjemmel. Det er ikke bare en umoralsk og uetisk handling, det er en straffbar og ulovlig handling.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»