Annonse
04:00 - 16. oktober 2009

Bekymringsmelding

Kan det amerikanske systemet motstå kynikerne?

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Valget av Barack Obama til USAs 44. president var et vannskille. Han brøt med forgjengerens politikk, ga ny retning i internasjonale relasjoner og nytt håp til verdens befolkning.

Men alt er ikke såre vel i hans hjemland. Jeg tenker ikke på den økonomiske krisen som eter seg dypere inn, med voksende ledighet og svekkede budsjetter i delstatene som undergraver alt fra utdannelse til miljø. Heller ikke på krigene som USA er floket inn i, eller klimakrisen som merkes både ved ekstremvær (Katrina) og i tørke og kronisk vannmangel (California). Nei, det mest urovekkende er endringene i det politiske klimaet og erosjonen av politisk kultur.

USA har vært et forbilde: Nasjonen ble født da kolonier gjorde opprør. De fikk en konstitusjon bygget på opplysningstidens ideer om likeverd og maktfordeling, som også Eidsvoldsmennene hentet inspirasjon fra. Som det er sagt: Det amerikanske systemet ble formet av genier slik at det kunne styres av idioter. Spørsmålet nå er om systemet kan stå imot kynikere.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»