Annonse
04:00 - 16. oktober 2009

Bekymringsmelding

Kan det amerikanske systemet motstå kynikerne?

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Valget av Barack Obama til USAs 44. president var et vannskille. Han brøt med forgjengerens politikk, ga ny retning i internasjonale relasjoner og nytt håp til verdens befolkning.

Men alt er ikke såre vel i hans hjemland. Jeg tenker ikke på den økonomiske krisen som eter seg dypere inn, med voksende ledighet og svekkede budsjetter i delstatene som undergraver alt fra utdannelse til miljø. Heller ikke på krigene som USA er floket inn i, eller klimakrisen som merkes både ved ekstremvær (Katrina) og i tørke og kronisk vannmangel (California). Nei, det mest urovekkende er endringene i det politiske klimaet og erosjonen av politisk kultur.

USA har vært et forbilde: Nasjonen ble født da kolonier gjorde opprør. De fikk en konstitusjon bygget på opplysningstidens ideer om likeverd og maktfordeling, som også Eidsvoldsmennene hentet inspirasjon fra. Som det er sagt: Det amerikanske systemet ble formet av genier slik at det kunne styres av idioter. Spørsmålet nå er om systemet kan stå imot kynikere.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden