Annonse
04:00 - 13. november 2009

Kamp mot døde symboler

Finske Soile Lautsi er med sin utrettelige kamp mot krusifikset mer katolsk enn paven.

Annonse

Italia bøtelegges nå for å ha krusifikser hengende i sine klasserom, alt takket være en finsk tobarnsmor. Soile Lautsi hadde ingen svakhet for katolsk kitsch på veggene i sine barns klasserom, selv om de befant seg i Italia. Der katolikkene selv forholder seg til krusifikset som et ytre tegn, så Lautsi et potent kristent symbol som ikke hørte hjemme i en stat separert fra kirken. Moren gikk inn i det som skulle bli en åtte år lang kamp for å få krusifikset ut av italienske skoler.

Lautsi har nå vunnet i den Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som gir henne medhold i at symbolet kan virke støtende, og som fastslår at Italia bryter menneskerettighetene ved å ha krusifikser hengende i sine klasserom.

I Italia er både politikere, folk og kirke forarget og vil anke dommen. Men paradoksalt nok er ikke begrunnelsen for å bevare krusifikset at det er et åndelig symbol, men at det er et kulturuttrykk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»