Annonse
04:00 - 13. november 2009

Kamp mot døde symboler

Finske Soile Lautsi er med sin utrettelige kamp mot krusifikset mer katolsk enn paven.

Annonse

Italia bøtelegges nå for å ha krusifikser hengende i sine klasserom, alt takket være en finsk tobarnsmor. Soile Lautsi hadde ingen svakhet for katolsk kitsch på veggene i sine barns klasserom, selv om de befant seg i Italia. Der katolikkene selv forholder seg til krusifikset som et ytre tegn, så Lautsi et potent kristent symbol som ikke hørte hjemme i en stat separert fra kirken. Moren gikk inn i det som skulle bli en åtte år lang kamp for å få krusifikset ut av italienske skoler.

Lautsi har nå vunnet i den Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som gir henne medhold i at symbolet kan virke støtende, og som fastslår at Italia bryter menneskerettighetene ved å ha krusifikser hengende i sine klasserom.

I Italia er både politikere, folk og kirke forarget og vil anke dommen. Men paradoksalt nok er ikke begrunnelsen for å bevare krusifikset at det er et åndelig symbol, men at det er et kulturuttrykk.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden