Annonse
04:00 - 17. april 2009

Liberal statstvang

Vi bør frykte mennesker med gode intensjoner og makt til å gjennomføre dem.

Annonse

At Norges Kommunistiske Partis avis Friheten er elendig, kan jeg skrive under på. Eller, la meg korrigere påstanden en smule: Som menighetsblad fyller den helt sikkert et behov, på samme måte som Fremskrittspartiets avis Fremskritt eller Høyres blad Muligheter, men som journalistisk produkt betraktet er det et makkverk av propaganda, infantile angrep (på for eksempel Klassekampens småborgerlighet) og «analyser» hvis mangel på interessante poeng bare overgås av mangelen på virkelighetsorientering. Jeg kunne uten problemer fortsatt tiraden gjennom hele denne spalten, men det er neppe spesielt interessant for noen.

Uansett hvor dårlig jeg mener Friheten er som avis, er det bekymringsfullt at den nå mister statsstøtten etter en runde i Kulturrådet. Ikke fordi rådets ekspertpanel har lagt skjønn til grunn, det må man av og til gjøre. Ikke fordi staten automatisk bør støtte enhver publikasjon, det bør den ikke. Men fordi på tross av alle forsikringer om det motsatte fra de ansvarlige, er mistanken til stede om at Friheten og andre aviser får mindre velvilje enn andre på grunn av deres politiske innhold.

Det er ikke merkelig at anklagene kommer. De siste årene har vi sett en rekke eksempler på det som vanskelig kan kalles noe annet enn autoritær liberalisme, en vilje til å bruke det offentliges makt og penger for å presse frem standpunkter og verdier som det offisielle Norge kan være bekjent av.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden