Annonse
04:00 - 03. april 2009

Gudmund Hernes: Bondefanget

Oljefondets massive milliardtap er en skandale fordi det ikke er blitt en skandale.

Annonse

For å skjønne hvorfor, må man lese VGs sjefkommentator Olav Versto. I november 2007 skrev han om Terra-skandalen:

«Finansselskapet Terras raid mot fire kraftkommuner i Nordland er intet mindre enn det vi på godt norsk kaller bondefangeri. Jeg stiller meg spørsmålet om det kommunale selvstyret bør innskrenkes, slik at rådmenn og ordførere ikke får anledning til å spille hasard med skattebetalernes penger, slik det har skjedd i Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldal. For rådmenn og ordførere i landsens kommuner har verken kunnskap eller kompetanse til realistisk å bedømme de prosjektene de får seg forelagt av sleipe finansmeglere. (…) Det er avslørt at de rådmenn og ordførere det gjelder ikke var klar over risikoen de inviterte sine kommunestyrer til å ta. (…) De bør vel helst la pengene sine stå i banken, der er avkastningen forholdsvis lav, men det er også risikoen. Innbyggerne i norske kommuner er ikke interessert i at rådmannen og politikerne deres skal gamble med offentlige midler, de vil ha en ryddig og risikofri forvaltning av kommunekassen.»

Halvannet år senere, 12. mars i år, kommenterer Versto fjorårets tap for Oljefondet under overskriften «Må ha is i magen»:

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Baksiden