Annonse
04:00 - 13. mars 2009

Putin og damene

Putin har arvet store problemer – og han har skapt nye. Det største har han ikke tak på.

Annonse

Russlands historie er historien om de grandiose prosjekter og de katastrofale konsekvenser. De spenner fra Peter den Stores program for modernisering til Josef Stalins politikk for «sosialisme i ett land». Ofte fikk tiltakene de frykteligste følger for den lille mann, enten «lille far» var tsar eller generalsekretær. Stalins utrenskninger og deportasjoner kostet millioner livet – anslagene varierer mellom 20 og 60. Russlands befolkningspyramide viser stadig jafset han tok.

Russland og Kina er de land som har flest naboer – hele 14 hver. Kanskje har det bidratt til russisk frykt for å være «kringsatt av fiender». Men det er et syn som også er forsterket av andre lands politikk – sist USAs under Bush.

Intet land er så rikt på ressurser som Russland. Fra naturens side har det alt. Når det ikke står bedre til, skyldes det politikk. Skiftende regimer har ikke utviklet institusjoner som forløser befolkningens talent. Tvert imot: Flere av landets herskere har kriget mot sin egen befolkning, som Stalin.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det handlar ikkje om pengar, men om skam.»
« «Kor mange hjarte skal det til for å elska nokon?» For nokre dagar sidan overhøyrde eg denne samtalen på bussen:   -…»