Annonse
10:30 - 20. januar 2012

Syndebukker og mokkamenn

Reaksjonene på «Mokkamann-saken» var av primitiv og usivilisert natur, uverdige for voksne mennesker tilhørende landets kulturelite.

Da det gikk galt i Folketeateret: Det er ennå mye som ikke har lagt seg etter 22. juli. Den voldsomme reaksjonen på et pinlig ordspill, tyder på at feil mann uforvarende pirket borti et ennå åpent sår, skriver Jørg Arne Jørgensen. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
Annonse

«Mokkamann-saken» under årets Spellemannpris fikk enorm oppmerksomhet. Ingen enkeltsak siden 22. juli hadde større medietrafikk, meldte Aftenposten. Plumbovokalist Lars Erik Blokkhus' halvrasistiske ordspill utløste en aldeles uproporsjonal kollektiv lynsjestemning. Hendelsen illustrerte på mange måter syndebukk-komplekset, et arketypisk tema med kolossal forførelseskraft. Det ligger i kristendommens kjerne, er «kulturens skjulte sentrum» ifølge den franske tenker René Girard, og er et uuttømmelig tema for fiksjon, psykologi og filosofi. Selv om man nå har lagt hendelsen bak seg, beklaget og skværet opp, tror jeg vi alle kan lære noe av det som skjedde den kvelden.

En hel rekke trekk ved hendelsen var typiske for syndebukk-komplekset. For det første var reaksjonene unisone og sterkt polariserte i svart/hvitt. Knapt noen var i stand til å se nyanser eller tolke Blokkhus mer romslig. Det var Galt, punktum. Dernest var de overdrevne hinsides fornuftige proporsjoner. Ane Brun oppfattet seansen som «helt uvirkelig» og «hadde ikke ord»; andre ble «fysisk dårlig», Jonas Alaska gjorde detaljert rede for et merkelig svetteanfall angivelig utløst av ordspillet. Tore Renberg viftet iherdig med moralske og vanlige pekefingre, mens en beveget Stein Torleif Bjella uttalte at «det var ett eller annet som døde inni meg», en nesten rørende komisk overdrivelse. Det var surrealistisk å se hvilken grufull udåd man la i ordspillet.

Videre var reaksjonene av primitiv og usivilisert natur, uverdige for voksne mennesker tilhørende landets kulturelite; med svært grov språkbruk, voldstrusler, trakassering og ydmykelser. Straks ordspillet var uttalt, begynte man å kaste ting fra salen, rope og vise fingeren. Madcon kalte Plumbo «jævla fittehøl». Jan Fredrik Karlsen opplyste illevarslende til vgtv at «De gutta ligger tynt an i kveld, her kan det bli slåsskamp!». Både Aksel Hennie og Tone Damli Aaberge oppfordret til fik og flathånd på Twitter, og OnklP skrev «Plumbo kommer til å bli smacka! Kødderu?». Til sist endte det jo i en rituell ydmykelse da Kaizers-gitarist Terje Winterstø Røthing helte øl over hodet på syndebukken foran kamera.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse