13:47 - 12. juni 2015

Mat på Mississippi

Huckleberry Finn og Jim reiser gjennom sørstatsmenyen på vei nedover elven.

'Tom Sawyer' og 'Huck Finn' fisker på Mississippi, nær Mark Twains barndomshjem. Foto George Pickow/Three Lions/Getty Images.

Hva spiser to rømlinger som driver nedover en flåte på Mississippi på midten av 1800-tallet? Det korte svaret er fisk, bær og mais, men la oss nå slå følge med Huckleberry Finn og Jim et stykke på ferden.

      De møter hverandre på Jacksonøya ute i elven. Huck Finn har rømt fra en voldelig og alkoholisert far, mens Jim er en tidligere slave som rømte fordi han hørte at eieren planla å selge ham videre. Begge to, som kjenner hverandre så vidt fra før, er sultne, særlig Jim. Han har ikke spist annet enn «bær og grønnfôr» siden han rømte.

      «Vel, da måru jo være skrubbsulten, hva?», spør Huck Finn. «Jeg tror jeg kunne ete en hest. Jomen tror jeg det», svarer Jim.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»
«Noen ganger slår drømmer ut i full virkelighet. Som når suget etter ansjos blir så stort at boksen slukes allerede utenfor butikken. I familien blir ansjos sett på som noe av det…»