Annonse
05:49 - 20. februar 2015

«Kan ikke lykken finnes i egoismen?»

Etikeren svarer.

Annonse

I det første nummer av Morgenbladet dette år forteller Erlend at han opplever verden som kynisk, og lurer på hvor lykken finnes. Ifølge Ayn Rand finnes lykken i arbeid. Når du realiserer deg selv og dernest finner ditt potensiale gjennom et yrke, vil du føle lykke.

For å klare å finne seg selv, er det nødvendig å være egoist. Ayn Rand gir dermed begrepet egoisme et positivt innhold. Når det er kongruens mellom den du er og den du gir deg ut for å være vil du oppleve lykke. Det er nemlig nødvendig å være på plass selv før du tenker på andre. Møtet med andre mennesker vil bli av en annen art som egoist, enn om du følger Mor Teresa-idealet. Mor Teresa er ingen helt i Ayn Rand sin verden. Luften mellom menneskene blir krystallklar, verden blir sann.  

Et eksempel. Hvis du er syk og kan velge mellom å få besøk av to personer med to ulike motiver, hvem ville du valgt: Den ene, som kommer til deg for å gjøre en god gjerning, for å få stjerne i boka, eller den andre, som kommer fordi hun har lyst? Den siste er egoisten. Begrepet egoist er normalt forbundet med noe negativt. Når Ayn Rand snur fortegnet, reduserer hun da mennesket? Hvorfor har det uselviske menneske høyere rang enn det egoistiske?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»