Annonse
05:50 - 16. januar 2015

Hamsuns vrede, kolera, pest og en haarspiser.

Morgenbladet for hundre år siden. 15., 16. og 17. januar 1915.

Annonse

I Morgenbladet for nogen uker siden stod om en ung pike som hadde faat 8 maaneders straf for at ha dræpt sit barn. Der stod ikke 18 aar eller 8 aar, men 18 maaneder. Er det blit 8 maaneder nu for at dræpe et barn? Tænk Dem det øieblik da mordersken staar over barnet og begynder sit grep! Der er mødre som har dræpt barn etter barn, de lever endnu. Børnene er døde. Her staar vi og tramper. Hæng begge foreldrene, rensk dem ut! Hæng det første hundrede av dem, det staar der respekt av, saa vil kanske de forfærdelige tilstande bedres. Lat børnene faa fred for disse grep om halsen, for alt dette blod og alle disse mord! Knut Hamsun.

 

Ifølge rundskrivelse fra Socialdepartementet ansees som smittet av Kolera: Bøhmen i Østerrige-Ungarn. Som pestfri ansees nu byerne Saloniki i Makedonien og New-Orleans i De forenede Stater. Efter tidligere kundgjørelser ansees som smittet av kolera: Byen Wien, Guvernementet Podolien i Russland. Som smittet av pest ansees: Smyrna, Arabien, Persien, Forindien, Birma, Siam og Tonkin samt Surabaja paa Java.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»