Annonse
05:20 - 23. januar 2015

«Er det galt av meg å skifte dialekt?»

Etikeren svarer.

Annonse

Jeg er en gutt på 22 år, og har hatt en fin oppvekst på et lite sted utenfor Kristiansand. Begge foreldrene mine er fra Østlandet og snakket østlandsk da jeg var liten. Dette gjorde at jeg endte opp med å snakke en blanding av østlandsk og sørlandsk tidlig i livet. Etter hvert som ble jeg ertet for hvordan jeg snakket, la jeg gradvis om til en mer ren sørlandsdialekt, som jeg etter flere år med knoting ervervet meg som trettenåring. Seks år senere flyttet jeg til Oslo som 19-åring og gikk raskt mer eller mindre ubevisst og gradvis over til mer østlandsk setningsmelodi. Det føltes nesten som om sørlandsdialekten jeg hadde skaffet meg ble holdt i live av daglig samhandling med andre sørlendinger, og kollapset da jeg flyttet til hovedstaden.

For utenom dialektforvirringen, trives jeg godt i Oslo og vet ikke om noen annen plass jeg kunne tenke meg å bo. Familien har i senere tid også flyttet hit. Jeg føler at tilhørigheten min til Sørlandet blir gradvis mindre, uten at det gjør meg noe særlig. I det siste har jeg til og med startet å prate østlandsk når jeg møter mennesker jeg ikke kjenner. For eksempel når jeg går i butikken. Da opplever jeg en slags gledesrus – som om stemmen inne i hodet er enig med den talte. Jeg har derfor i det senere vurdert å legge om til såkalt oslomål også når jeg er med venner og kolleger, men jeg frykter for sanksjonene.

Jeg har et inntrykk av at konsensus i landet vårt er at dialekten skal bevares som et tegn på en sterk identitet, integritet og viljestyrke. Samtidig føler jeg at disse egenskapene i egne øyne lider under av at jeg ikke skifter, bare på grunn av en redsel for hva andre mener. Jeg er slik både ulykkelig med min nåværende dialekt, samtidig som jeg blir lei meg ved tanken på å miste venner og anseelse ved å skifte den ut. Så mitt spørsmål til etikeren er: Er det galt av meg å skifte dialekt når jeg selv ønsker å gjøre det?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»