Annonse
12:37 - 15. januar 2015

Den syndige gaffelen

HISTORIE Gaffelen måtte gjennom både bannbuller og latterliggjøring før den ble vanlig.

Foto: Christian Belgaux
Annonse

Alt har en historie, og gaffelen, dette hverdagslige redskapet som milliarder av mennesker bruker hver dag, er intet unntak. I boken Midnatt på Sicilia møter forfatteren Peter Robb en mann han presenterer som Pasquale – en mann som blant annet har gitt ut «et ekstremt lærd verk om gaffelens historie», og Robb får et foredrag.

Vi har ikke alltid hatt gaffelen, begynner Pasquale, og kineserne skapte en sivilisasjon som i flere tusen år greide seg helt fint uten. Det ble heller ikke benyttet gafler ved grillfestene på de homeriske strendene. «De stakk hendene i maten», skriver Homer hver gang et festmåltid begynner i Odysseen. Også i Platons Drikkegildet i Athen spiser de med fingrene.

Den romerske overklassen synes heller ikke å ha eid noe særlig bestikk. I Elskovskunsten gir Ovid følgende råd til damene: «Ta maten med elegante fingre […] Søl ikke til hele ansiktet med fettete labber.»

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Anbefalinger