Annonse
11:53 - 19. mars 2015

Bortenfor godt og vondt

Noen ganger kan man lese et måltid – i tillegg til å nyte det, skriver Andreas Viestad om en middag på Maaemo.

Et stykke Norge: Et stykke pinnekjøtt ligger på et papir, glasert med en redusert kåljuice. Foto: Herman Dreyer
Annonse

På ett plan handler mestring om ferdigheter, om konsentrasjon og kontroll, øvelse og disiplin. Men man kommer ikke til neste plan uten å gi slipp. Med den syttende retten på Maaemos seneste meny har kjøkkensjef Esben Holmboe Bang gjort nettopp det. Et stykke pinnekjøtt ligger på et papir, glasert med en redusert kåljuice. Et lite stykke Norge som ikke kan nytes uten å legge fra seg noen av de vanlige fin-restaurant-faktene. Kjøttet må spises med hendene for å få ordentlig utbytte av det; av lukten, smaken, sanseligheten. En dråpe fett renner fra munnviken og nedover mot haken. Det er salt, ramt og alt det som pinnekjøtt skal være. Ikke balansert. Ikke elegant. Men ekte. Noe man kan kjenne seg igjen i, og samtidig noe helt nytt. Ved siden av står noen blader rå hodekål og en liten kopp med salt og syrlig lammekraft med kålsaft og malt.

 

Et måltid på en restaurant som Maaemo består av mange retter. 25 serveringer, ifølge mine notater. Mye er sagt om smaken («nydelig»), om servicen («strømlinjeformet»), om beliggenheten («dristig»), om michelinstjernene («historiske»), om konseptet («rendyrket») og andre elementer som er med på å forme opplevelsen av måltidet (VGs restaurantanmelder André Blomberg Nygård gledet seg over fargen på toalettpapiret, «hvitt, som hjemme»).

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse