Annonse
15:03 - 28. desember 2015

Historiens klimahelter

VERDENSMAGASINET X: I 2014 ble minst 116 miljøaktivister drept verden over. Tallet er en del av en økende trend. Her er noen av dem som har mistet livet i kampen for klimaet gjennom historien.

Chico Mendes. Foto: Ricardo Funari/Brazil Photos/LightRocket via Getty Images
Annonse

Verdensmagasinet X

Artikkelen er hentet fra Verdensmagasinet X, en av samarbeidspartnerne i Morgenbladets tidsskriftportal. Se mer fra over 30 norske tidsskrift i PORTALEN.

Verdensmagasinet X er et redaksjonelt uavhengig magasin med fokus på globale spørsmål, utviklings- og utenrikspolitikk. Magasinet setter søkelys på mennesker, historier og perspektiver fra Afrika, Asia og Latin-Amerika.

40 prosent av de drepte var urfolk som protesterte mot vannkraftverk, gruveprosjekter og industrielt landbruk. 

De høyeste tallene kommer fra Latin-Amerika, der Honduras troner på toppen av statistikken. Det mellomamerikanske landet er verdens farligste å være klimaaktivist i per innbygger, med 101 drepte fra 2010 til 2014 ifølge organisasjonen Global Witness.

Organisasjonens globale statistikk vitner om en dyster utvikling, med 51 dødsfall i 2002 mot 114 i 2014. Det er imidlertid vanskelig å danne en fullstendig oversikt over alle som dør i kampen for klimaet.

Det er grunn til å tro at det er store mørketall på feltet, særlig på det afrikanske kontinentet.

Det er grunn til å tro at det er store mørketall på feltet, særlig på det afrikanske kontinentet. Ifølge Global Witness er land som DR Kongo, Nigeria, Zimbabwe og Den sentralafrikanske republikk fraværende i statistikken på grunn av manglende rapportering, selv om man vet at det er store ressurskonflikter som pågår i alle disse landene.

Mens noen av dem som bøter med livet får verdensomspennende oppmerksomhet og hylles som helter, ender de aller fleste opp som tall i en mørk statistikk. Her har vi løftet fram noen få av dem, for å bringe videre deres historier.

Chico mendes
Chico Mendes. Foto: Miranda Smith

Francisco Alves Mendes Filho, bedre kjent som Chico Mendes (1944-1988)
Var en brasiliansk gummitapper, fagforeningsleder og miljøaktivist. Han er mest kjent for å kjempe for at myndighetene skulle etablere reservater for å unngå at regnskogen ble ødelagt. 22. desember 1988 ble Chico Mendes drept i sitt hjem av sønnen til en storgodseier. Et institutt under ledelse av miljødepartementet er oppkalt etter ham.

 

Kensaro wiwa timlambongreenpeace
Ken Saro-Wiwa. Foto: Tim Lambdon/Greenpeace

Kenule «Ken» Beeson Saro-Wiwa (1941-1995)
Var en nigeriansk forfatter og miljøaktivist fra den etniske minoriteten ogoni. Som leder for Bevegelsen for overlevelsen til ogonifolket (MOSOP) ledet han en ikke-voldelig kampanje mot oljeindustrien, som forurenset land og vann i Ogoniland. Hovedfienden var oljeselskapet Shell, men også den nigerianske regjeringen fikk gjennomgå Saro-Wiwas kritikk. Han ble arrestert av myndighetene, anklaget for mord og dømt til døden. Han ble hengt sammen med åtte andre MOSOP-ledere den 10. november 1995. Hans død fikk enorm oppmerksomhet internasjonalt og ble kraftig fordømt.
 

 

Joseclaudiomariadoespiritosanto globalwitness
Maria do Espírito Santo og José Claudio Ribeiro Foto: Global Witness

Maria do Espírito Santo (1960-2011)
Miljøaktivisten fra Brasil ble drept sammen med sin mann José Claudio Ribeiro da Silva den 24. mai 2011 i delstaten Pará. De hadde da mottatt en rekke drapstrusler på grunn av sin aktivisme. De to kjempet sammen mot ulovlig hogst og avskoging i Amazonas.

 

Funesmatutesoto2 globalwitness
Armando Fúnes Medina, Maria Enriqueta Matute og Ricardo Soto Fúnez. Foto: Global Witness

María Enriqueta Matute (ukjent-2013)
Tilhørte urfolksgruppen Toluápan i Honduras og kjempet mot ødeleggelser av urfolksterritorier i området Yoro. Hun deltok i en fredelig protest mot et lokalt gruveprosjekt og byggingen av et vannkraftverk i nærheten av urfolksområdene hun hørte til, da hun ble skutt og drept. Sammen med rundt 150 andre hadde de blokkert hovedveien i protest, da to bevæpnede menn avfyrte skudd. To andre aktivister, Armando Fúnes Medina og Ricardo Soto Fúnez mistet livet samtidig.

 

Edwinchota emoryrichey
Edwin Chota Valera. Foto: Emory Richey

Edwin Chota Valera (ukjent-2014)
Bare noen måneder før klimatoppmøtet i Lima, Peru, ble Chota funnet drept sammen med tre andre aktivister i den peruanske regnskogen. Han var leder for urfolkssamfunnet Alto Tamata-Saweto, og hadde mottatt en rekke drapstrusler for sin kamp mot ulovlig avskoging. Illegale tømmerhoggere ble anklaget for mordene. 

 

Chut wutty..width 800
Chut Wutty. Foto: Global Witness

Chut Wutty (1972-2012)
Miljøaktivist fra Kambodsja som var mest kjent for å heve sin stemme mot militæret, som han hevdet var delaktige i ulovlig avskoging. Han ble skutt og drept den 26. april 2012 da han fulgte to journalister til en beskyttet skogen i Koh Kongprovinsen, der han gjentatte ganger hadde forsøkt å avsløre ulovlig tømmerhogst. Dokumentarskaper Fran Lambrick fulgte Wutty i sitt virke, og har etter hans død laget dokumentaren «I am Chut Wutty». 

 

Artikkelen er hentet fra Verdensmagasinet X, en av samarbeidspartnerne i Morgenbladets tidsskriftportal. Se mer fra over 30 norske tidsskrift i PORTALEN.

Kilder: Global Witness, Remember Saro-Wiwa, Frontline defenders, chicomendes.com, WWF, Tabigat Kazakhstan, Amazone Watch.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Mer fra Portalen

OBJEKTIV: – But maybe bookshops aren’t thinking of new ways engage their audience.

ARGUMENT: Avicii skapte moderne festmusikk, men hva er et musikalsk geni?

MONTAGES: En planløs vandring gjennom filmen L’avventura.

ARGUMENT: Hvorfor er niqab uønsket i undervisningssituasjoner?

MONTAGES: Forbudt kjærlighet på tvers av kulturer eller fiendelinjer.