Portal

Historiens klimahelter

VERDENSMAGASINET X: I 2014 ble minst 116 miljøaktivister drept verden over. Tallet er en del av en økende trend. Her er noen av dem som har mistet livet i kampen for klimaet gjennom historien.

---

Verdensmagasinet X

Artikkelen er hentet fra Verdensmagasinet X, en av samarbeidspartnerne i Morgenbladets tidsskriftportal. Se mer fra over 30 norske tidsskrift i PORTALEN.

Verdensmagasinet X er et redaksjonelt uavhengig magasin med fokus på globale spørsmål, utviklings- og utenrikspolitikk. Magasinet setter søkelys på mennesker, historier og perspektiver fra Afrika, Asia og Latin-Amerika.

---

40 prosent av de drepte var urfolk som protesterte mot vannkraftverk, gruveprosjekter og industrielt landbruk.

De høyeste tallene kommer fra Latin-Amerika, der Honduras troner på toppen av statistikken. Det mellomamerikanske landet er verdens farligste å være klimaaktivist i per innbygger, med 101 drepte fra 2010 til 2014 ifølge organisasjonen Global Witness.

Organisasjonens globale statistikk vitner om en dyster utvikling, med 51 dødsfall i 2002 mot 114 i 2014. Det er imidlertid vanskelig å danne en fullstendig oversikt over alle som dør i kampen for klimaet.

Det er grunn til å tro at det er store mørketall på feltet, særlig på det afrikanske kontinentet.

Det er grunn til å tro at det er store mørketall på feltet, særlig på det afrikanske kontinentet. Ifølge Global Witness er land som DR Kongo, Nigeria, Zimbabwe og Den sentralafrikanske republikk fraværende i statistikken på grunn av manglende rapportering, selv om man vet at det er store ressurskonflikter som pågår i alle disse landene.

Mens noen av dem som bøter med livet får verdensomspennende oppmerksomhet og hylles som helter, ender de aller fleste opp som tall i en mørk statistikk. Her har vi løftet fram noen få av dem, for å bringe videre deres historier.

Mer fra Portal