Annonse
15:03 - 28. desember 2015

Historiens klimahelter

VERDENSMAGASINET X: I 2014 ble minst 116 miljøaktivister drept verden over. Tallet er en del av en økende trend. Her er noen av dem som har mistet livet i kampen for klimaet gjennom historien.

Chico Mendes. Foto: Ricardo Funari/Brazil Photos/LightRocket via Getty Images
Annonse

Verdensmagasinet X

Artikkelen er hentet fra Verdensmagasinet X, en av samarbeidspartnerne i Morgenbladets tidsskriftportal. Se mer fra over 30 norske tidsskrift i PORTALEN.

Verdensmagasinet X er et redaksjonelt uavhengig magasin med fokus på globale spørsmål, utviklings- og utenrikspolitikk. Magasinet setter søkelys på mennesker, historier og perspektiver fra Afrika, Asia og Latin-Amerika.

40 prosent av de drepte var urfolk som protesterte mot vannkraftverk, gruveprosjekter og industrielt landbruk. 

De høyeste tallene kommer fra Latin-Amerika, der Honduras troner på toppen av statistikken. Det mellomamerikanske landet er verdens farligste å være klimaaktivist i per innbygger, med 101 drepte fra 2010 til 2014 ifølge organisasjonen Global Witness.

Organisasjonens globale statistikk vitner om en dyster utvikling, med 51 dødsfall i 2002 mot 114 i 2014. Det er imidlertid vanskelig å danne en fullstendig oversikt over alle som dør i kampen for klimaet.

Det er grunn til å tro at det er store mørketall på feltet, særlig på det afrikanske kontinentet.

Det er grunn til å tro at det er store mørketall på feltet, særlig på det afrikanske kontinentet. Ifølge Global Witness er land som DR Kongo, Nigeria, Zimbabwe og Den sentralafrikanske republikk fraværende i statistikken på grunn av manglende rapportering, selv om man vet at det er store ressurskonflikter som pågår i alle disse landene.

Mens noen av dem som bøter med livet får verdensomspennende oppmerksomhet og hylles som helter, ender de aller fleste opp som tall i en mørk statistikk. Her har vi løftet fram noen få av dem, for å bringe videre deres historier.

Chico mendes
Chico Mendes. Foto: Miranda Smith

Francisco Alves Mendes Filho, bedre kjent som Chico Mendes (1944-1988)
Var en brasiliansk gummitapper, fagforeningsleder og miljøaktivist. Han er mest kjent for å kjempe for at myndighetene skulle etablere reservater for å unngå at regnskogen ble ødelagt. 22. desember 1988 ble Chico Mendes drept i sitt hjem av sønnen til en storgodseier. Et institutt under ledelse av miljødepartementet er oppkalt etter ham.

 

Kensaro wiwa timlambongreenpeace
Ken Saro-Wiwa. Foto: Tim Lambdon/Greenpeace

Kenule «Ken» Beeson Saro-Wiwa (1941-1995)
Var en nigeriansk forfatter og miljøaktivist fra den etniske minoriteten ogoni. Som leder for Bevegelsen for overlevelsen til ogonifolket (MOSOP) ledet han en ikke-voldelig kampanje mot oljeindustrien, som forurenset land og vann i Ogoniland. Hovedfienden var oljeselskapet Shell, men også den nigerianske regjeringen fikk gjennomgå Saro-Wiwas kritikk. Han ble arrestert av myndighetene, anklaget for mord og dømt til døden. Han ble hengt sammen med åtte andre MOSOP-ledere den 10. november 1995. Hans død fikk enorm oppmerksomhet internasjonalt og ble kraftig fordømt.
 

 

Joseclaudiomariadoespiritosanto globalwitness
Maria do Espírito Santo og José Claudio Ribeiro Foto: Global Witness

Maria do Espírito Santo (1960-2011)
Miljøaktivisten fra Brasil ble drept sammen med sin mann José Claudio Ribeiro da Silva den 24. mai 2011 i delstaten Pará. De hadde da mottatt en rekke drapstrusler på grunn av sin aktivisme. De to kjempet sammen mot ulovlig hogst og avskoging i Amazonas.

 

Funesmatutesoto2 globalwitness
Armando Fúnes Medina, Maria Enriqueta Matute og Ricardo Soto Fúnez. Foto: Global Witness

María Enriqueta Matute (ukjent-2013)
Tilhørte urfolksgruppen Toluápan i Honduras og kjempet mot ødeleggelser av urfolksterritorier i området Yoro. Hun deltok i en fredelig protest mot et lokalt gruveprosjekt og byggingen av et vannkraftverk i nærheten av urfolksområdene hun hørte til, da hun ble skutt og drept. Sammen med rundt 150 andre hadde de blokkert hovedveien i protest, da to bevæpnede menn avfyrte skudd. To andre aktivister, Armando Fúnes Medina og Ricardo Soto Fúnez mistet livet samtidig.

 

Edwinchota emoryrichey
Edwin Chota Valera. Foto: Emory Richey

Edwin Chota Valera (ukjent-2014)
Bare noen måneder før klimatoppmøtet i Lima, Peru, ble Chota funnet drept sammen med tre andre aktivister i den peruanske regnskogen. Han var leder for urfolkssamfunnet Alto Tamata-Saweto, og hadde mottatt en rekke drapstrusler for sin kamp mot ulovlig avskoging. Illegale tømmerhoggere ble anklaget for mordene. 

 

Chut wutty..width 800
Chut Wutty. Foto: Global Witness

Chut Wutty (1972-2012)
Miljøaktivist fra Kambodsja som var mest kjent for å heve sin stemme mot militæret, som han hevdet var delaktige i ulovlig avskoging. Han ble skutt og drept den 26. april 2012 da han fulgte to journalister til en beskyttet skogen i Koh Kongprovinsen, der han gjentatte ganger hadde forsøkt å avsløre ulovlig tømmerhogst. Dokumentarskaper Fran Lambrick fulgte Wutty i sitt virke, og har etter hans død laget dokumentaren «I am Chut Wutty». 

 

Artikkelen er hentet fra Verdensmagasinet X, en av samarbeidspartnerne i Morgenbladets tidsskriftportal. Se mer fra over 30 norske tidsskrift i PORTALEN.

Kilder: Global Witness, Remember Saro-Wiwa, Frontline defenders, chicomendes.com, WWF, Tabigat Kazakhstan, Amazone Watch.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

Mer fra Portalen

ARGUMENT: Alle elever skal læres opp – i selve livet.

SYN OG SEGN: Vilja Helle Bøyum (18) meiner politikarane har skulka klimatimen.

MEDIEHISTORISK TIDSSKRIFTHva skjedde da Schibsted skulle forandre seg i 2012?

ARGUMENTHvor kommer vi fra, og hvor ulike er vi blitt?

Fikk hederspris, nå foreslår Filminstituttet å kutte støtten til utgivelser.