Annonse
11:29 - 10. april 2014

Sprøytenekteren

Emmanuel Giboulot er dømt til å betale en bot etter å ha nektet å sprøyte vinmarkene sine.

Mot makten: Bourgogne-produsenten Emmanuel Giboulot står opp mot det han mener er allmektige myndigheter i den franske vinbransjen. FOTO:NTB Scanpix
Annonse

Mandag falt dommen mot den biodynamiske vinbonden Giboulot: Han må betale 500 euro i bot fordi han ikke vil bruke kjemikalier på sine ti hektar vinmarker i Bourgogne. Saken har skapt voldsom debatt i den franske vinverdenen.

I fjor vår oppdaget lokale myndigheter utbrudd av sykdommen flavescence dorée på tre vinstokker i nærheten av Beaune, der noen av verdens mest etterspurte viner blir laget. Sykdommen spres med et insekt, og den fører til at bladene blir røde eller gule, grenene tørker ut og vinstokkene dør. Den finnes i Sør-Frankrike og Nord-Italia, men er nylig oppdaget i Bourgogne, der store inntekter står på spill dersom pesten sprer seg. Selve sykdommen kan ikke bekjempes. Hvis en vinstokk først er angrepet, må den dras opp med roten. Men insektet som sprer den dødelige pesten, kan bekjempes med sprøytemidler.

Fylkesmyndighetene påla vinbøndene i området å sprøyte for å hindre spredning, et påbud Giboulot nektet å følge. Han har laget biodynamisk vin siden 1970-tallet. Han ville heller ikke sprøyte med et middel som er godkjent som økologisk.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»