Annonse
11:29 - 10. april 2014

Sprøytenekteren

Emmanuel Giboulot er dømt til å betale en bot etter å ha nektet å sprøyte vinmarkene sine.

Mot makten: Bourgogne-produsenten Emmanuel Giboulot står opp mot det han mener er allmektige myndigheter i den franske vinbransjen. FOTO:NTB Scanpix
Annonse

Mandag falt dommen mot den biodynamiske vinbonden Giboulot: Han må betale 500 euro i bot fordi han ikke vil bruke kjemikalier på sine ti hektar vinmarker i Bourgogne. Saken har skapt voldsom debatt i den franske vinverdenen.

I fjor vår oppdaget lokale myndigheter utbrudd av sykdommen flavescence dorée på tre vinstokker i nærheten av Beaune, der noen av verdens mest etterspurte viner blir laget. Sykdommen spres med et insekt, og den fører til at bladene blir røde eller gule, grenene tørker ut og vinstokkene dør. Den finnes i Sør-Frankrike og Nord-Italia, men er nylig oppdaget i Bourgogne, der store inntekter står på spill dersom pesten sprer seg. Selve sykdommen kan ikke bekjempes. Hvis en vinstokk først er angrepet, må den dras opp med roten. Men insektet som sprer den dødelige pesten, kan bekjempes med sprøytemidler.

Fylkesmyndighetene påla vinbøndene i området å sprøyte for å hindre spredning, et påbud Giboulot nektet å følge. Han har laget biodynamisk vin siden 1970-tallet. Han ville heller ikke sprøyte med et middel som er godkjent som økologisk.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger