Annonse
05:09 - 07. november 2014

«Min pensjonerte far har begynt å drikke. Må familien respektere alkoholismen?»

Etikeren svarer.

Annonse

Min far, som nylig ble pensjonist, har til omgivelsenes store overraskelse utviklet et alkoholproblem. Mens han tidligere ble regnet for å være en pålitelig og omgjengelig ektemann og familiefar, har spriten i løpet av fire-fem år tatt fullstendig kontroll over ham. Selv ikke de høyst raffinerte skjuleteknikkene hans overfor familie og nærmiljø kan lenger dekke over at misbruket er kommet ut av kontroll. Typiske situasjoner når han drikker er at han blir funnet sanseløs i nærmiljøet, kommer hjem dritings i taxi eller havner på sykehus på grunn av alkoholrelaterte fall. Han er tatt for fyllekjøring, og atferdsendringene dagen etter han har drukket er betydelige. Oppfølgingstilbudet fra fastlegen har i to år vært en frivillig psykologtime hver tredje uke, og et lyspunkt er at misbruket det siste halvåret har stabilisert seg med rundt to fyllekuler per uke. Men får han sjansen, blir det daglig drikking. Spørsmålet er hvordan vi i familien skal forholde oss til en alkoholiker som fortsatt er relativt velfungerende. Min mor har bestemt seg for å forsøke å få ham opp fra grøfta igjen. Samtidig ødelegger det livskvaliteten hennes når ektemannen gjennom 35 år uten forvarsel ligger strak på gulvet med 4 i promille. Etter et par år med mishagsytringer og dårlig stemning på familiemiddager har vi gått over til å forsøke å samtale om problemet, men han fornekter fortsatt omfanget av drikkingen, og det er tilsynelatende ingenting som får ham til å kutte ut spriten for alvor. Etter dyrebare løfter går det aldri mer enn en uke før han begynner å drikke igjen. Må vi i familien respektere hans alkoholisme og akseptere at han drikker seg fra sans og samling så lenge det bare skjer et par ganger i uken? Har jeg lov til å kjefte på ham selv om det å få høre den ubehagelige sannheten fra sin egen sønn er det absolutt verste han vet?

33 år gammel leser, Bergen

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»