Annonse
09:40 - 07. mars 2014

Mellom kjøtt og vin

Tore Stubberuds forfatterskap er kresent. Det er en hedersbetegnelse.

Kokebok: For ti år siden ga Tore Stubberud (t.h.) og Eyvind Hellstrøm ut kokebok og fikk med seg daværende landbruksminister Lars Sponheim på lanseringen på restaurant Bagatelle. Foto: Knut Falch/NTB SCANPIX
Annonse

DET LITTERÆRE MÅLTID

Dets bånd til Frankrike og til Østfold er like viktige. Nærheten til naturen, til det enkle, folkelige, naturlige, sanselige og reflekterte. Slekt og slekters gang. Stubberud er en filosof med bakkekontakt. Herregårdsmat, skrevet sammen med en annen østfolding, Eyvind Hellstrøm, griper tilbake til renessansens Østfold og datidens «lekne forhold til naturens herligheter, sansen for nye smaker, ønsket om mangfold». Den nå ti år gamle kokeboken formidler moderne matideologi. I Stubberuds romaner kan du også lære noe, bli provosert og nyte en stilsikker prosa. Romanene er tette og alvorlige, men alltid med et åpent vindu mot friheten som ligger i det sanseliges muligheter.

Som i Kjøtt i mørke (2003). Tittelen er talende for en roman hvor sanseverket utforskes som et bolverk mot overmakt og kontroll. Forståelsen av mat og måltid er sentrert rundt matens vesen, smak og sanselighet mer enn fakta og boklig lærdom, for: «Det er en forskjell mellom kunnskap i hodet og en kunnnskap som bringer lysende striper inn i ditt eget kjøtt». I Kjøtt i mørke er maten like smaksrik som romanen selv, like innkokt og dyptloddende som dystopien vi serveres.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»