Annonse
09:25 - 07. november 2014

Kan det bli bedre?

Olivenolje.

Annonse

Én gang i året (hvis jeg er heldig) får jeg kjøpt 1,5 liter olivenolje fra Postira på øya Brac i Kroatia. Denne oljen smaker så vidunderlig at det nesten er smertefullt å bruke den. Det produseres bare mellom 800 og 2000 liter i året, og det på gamlemåten. Det vil si at olivenen håndplukkes mens den ennå henger på trærne. Olivenen legges på eikefat fylt med vann, og etter 14 dager tømmes vannet og olivenen fraktes til pressen. Den presses mekanisk og ikke i en sentrifuge. Så står den og klarner i tre måneder før den selges. Nå planlegges det også import av oljen, som lokalt har navnet Oblica, eller Orkula, eller Orgula. Brac står for øvrig for 40 prosent av olivenoljen som produseres i Kroatia, men det meldes at årets sesong har vært en katastrofe etter en varm vinter og regnfull vår. Oliventrær trenger minst et par uker med vinterkaldt vær for å hente seg inn.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»