Annonse
09:25 - 07. november 2014

Kan det bli bedre?

Olivenolje.

Annonse

Én gang i året (hvis jeg er heldig) får jeg kjøpt 1,5 liter olivenolje fra Postira på øya Brac i Kroatia. Denne oljen smaker så vidunderlig at det nesten er smertefullt å bruke den. Det produseres bare mellom 800 og 2000 liter i året, og det på gamlemåten. Det vil si at olivenen håndplukkes mens den ennå henger på trærne. Olivenen legges på eikefat fylt med vann, og etter 14 dager tømmes vannet og olivenen fraktes til pressen. Den presses mekanisk og ikke i en sentrifuge. Så står den og klarner i tre måneder før den selges. Nå planlegges det også import av oljen, som lokalt har navnet Oblica, eller Orkula, eller Orgula. Brac står for øvrig for 40 prosent av olivenoljen som produseres i Kroatia, men det meldes at årets sesong har vært en katastrofe etter en varm vinter og regnfull vår. Oliventrær trenger minst et par uker med vinterkaldt vær for å hente seg inn.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger