Annonse
11:19 - 24. april 2014

«Er det etisk riktig å pålegge alle flypassasjerer å ikke spise nøtter?»

Etikeren svarer

Annonse

Etter en femtimers flytur har jeg følgende dilemma til deg: Flyvertinnen, eller hva de nå heter i dag, sa at det var en passasjer med sterk nøtteallergi om bord, og hun ba om at alle passasjerer avsto fra å konsumere eller bare ta frem noe med nøtter i. Selv har jeg alltid med en pose med assorterte nøtter for å kunne spise litt uten at blodsukkeret når himmelen, slik som flyet.

Er det etisk riktig å pålegge alle andre passasjerer på en flytur over fem timer å avstå fra normalt matinntak av nøtter? Den aktuelle passasjer visste selv godt om allergien før reisen startet. Nøtteallergi kan være svært farlig. Du kan, om du er av den sorten, få forsnevring av luftveiene (Quinckes ødem) slik at du kveles. Adrenalin kan settes inn under huden, men det er noe disse pasientene må instrueres om, og de må selvsagt ha med utstyret.

Gitt at pasienten har med slikt utstyr og kan prosedyren, så burde de andre passasjerene kunne spise så mye nøtter de vil uten direkte å hoste på pasienten. Gitt at pasienten mener at selv adrenalin ikke ville være nok ved et ødem i halsen, så er spørsmålet: Er det da riktig, etisk, at passasjeren tar en slik lang flytur? Har flyselskapet her noe selvstendig ansvar for alle passasjerers ve og vel?

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger