Annonse
10:30 - 07. november 2014

En verdensorden bryter sammen

Foto: Helge Hummelvoll
Annonse

Søndag 9. november er det 25 år siden Berlinmuren falt. Det kommunistiske Øst-Europa og Sovjetunionen brøt sammen, og den kalde krigen tok slutt. Ingen enkelthendelse etter den andre verdenskrig har hatt større geopolitisk betydning.

Fotografen Helge Hummelvoll (1963-1992) forsto umiddelbart at noe enestående foregikk, og dro til Berlin. Han fortalte meg senere at han så tegningen av Mikke Mus på muren og satte seg ned i mengden med sitt Leica-kamera for å se hva som ville skje foran Vestens mest kjente tegneseriesymbol. Etter en stund kom verdens fremste cellist, russiske Mstislav Rostropovitsj. Han bodde i eksil i Paris og hadde reist med privatfly til Berlin. Han satte seg foran Mikke Mus-figuren og spilte Bachs cellosonater.

Helge Hummelvoll sendte filmrullene han tok denne historiske dagen til Norge med en flyvertinne i SAS. Bildet av Rostropovitsj ble trykket i Vårt Land 10. november 1989.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger