Annonse
10:30 - 07. november 2014

En verdensorden bryter sammen

Foto: Helge Hummelvoll
Annonse

Søndag 9. november er det 25 år siden Berlinmuren falt. Det kommunistiske Øst-Europa og Sovjetunionen brøt sammen, og den kalde krigen tok slutt. Ingen enkelthendelse etter den andre verdenskrig har hatt større geopolitisk betydning.

Fotografen Helge Hummelvoll (1963-1992) forsto umiddelbart at noe enestående foregikk, og dro til Berlin. Han fortalte meg senere at han så tegningen av Mikke Mus på muren og satte seg ned i mengden med sitt Leica-kamera for å se hva som ville skje foran Vestens mest kjente tegneseriesymbol. Etter en stund kom verdens fremste cellist, russiske Mstislav Rostropovitsj. Han bodde i eksil i Paris og hadde reist med privatfly til Berlin. Han satte seg foran Mikke Mus-figuren og spilte Bachs cellosonater.

Helge Hummelvoll sendte filmrullene han tok denne historiske dagen til Norge med en flyvertinne i SAS. Bildet av Rostropovitsj ble trykket i Vårt Land 10. november 1989.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»