Annonse
12:55 - 02. januar 2014

Den største matorgien

Det mest overskridende, saftige og grensløse litterære måltid noensinne finner sted hos Gaius (eller Titus) Petronius Arbiter (27 f.Kr.-66).

Fellini: Her en scene fra Federico Fellinis filmatisering av Satyricon fra 1969 der Trimachio vurderer råstoffet til festen.
Annonse

I løpet av det første århundre skriver han romanen Satyricon – i det minste er han vanligvis regnet som mannen bak verket. Både Tacitus (i Annales, 17-19) og Plinius den eldre beskriver Petronius som en smaksdommer og sermonimester ved keiser Neros hoff. Petronius var konsul i Bithynia, og som rådgiver var han del av keiserens innerste krets. Stort sett brukte de tiden på det gode liv.

Romanen Satyricon er kanskje mest kjent gjennom Federico Fellinis filmatisering fra 1969. Selve teksten er en blanding av menippeisk satire og pikareskroman, og er kun bevart i fragmentform. Romanen har et forløp som på grunn av alle lakunene ikke lar seg skissere, men handlingen dreier seg om vennene Encolpius og Ascyltos på vandring i det sydlige Italia, med ynglingen Giton som ledsager. Etter at de har unnsluppet fra en anklage om å ha vanhelliget Priapus, fruktbarhetens guddom, inviteres de på middag.

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»