Annonse
03:41 - 10. januar 2014

Åpnede breve, indtagende skjælmeri og forskrækkelig oljeforbruk

Les Morgenbladet for 100 år siden.

Annonse

De aapnede amerikabreve.
Trondhjem: Som postekspeditør om bord i Richard With skal Hemming ha aapnet 18 amerikabreve, som han derefter har kastet over bord og som siden blev fundet drivende paa Meløyfjorden en halv time efter at Richard With hadde passert. Tiltalen gaar ut paa at han aapnet brevpost for at tilvende sig pengeindhold.  

Mordere hædres av socialisternes venstre fløi.
Martin Tranmæl præker den direkte aktions og den efterglemte dynamits politikk. Tranmæl sitter i det mægtige parlamentariske Arbeiderpartis centralstyre. De lovløse streiker paa Saaheim og i Odda er barn av hans arbeide. Kjeltringstreken ved Jørpeland Staalverk da arbeiderne heldte sten i støpeformene, blev hilset med tilfredshet. Nidingsmændene fra den svenske Amalthea-affære, de som kastet dynamit ind blant sovende arbeidere, blir feiret som hedersmænd. Man lager filmskontrol og gaar paa felttog mot «Nick Carter-literaturen», men den røde fløi faar arbeide frit!

Fru Wihe Berény
er omsider ferdig som «Damen fra natcaféen». Siden i gaar er hun «Den lille dronning». Hendes sceniske virkemidler er de samme: Let humør og indtagende skjælmeri, letsindige viser og raffinerte parisertoiletter.

Den største opfindelse i 1914.
Professorene Byk og Otto Witt mener, at en direkte utnyttelse av solstraalerne vil være til størst gagn for menneskene. Vore skoge er for en stor del hugget ut; vort forbruk av olje og stenkul er steget noget rent forskrækkelig.

Det gikk ild i juletræet.
Grosserer Heffermehls villa nedbrændt.

Advokat Eckbos villa nedbrændt.
To ranke skorstenspiper raker mot himmelen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»