Annonse
13:12 - 03. januar 2013

Tatt ved nesen

Annonse

Nattens dronning puster ut etter julefeiringen, som startet tidlig på høsten. Foruten restaurantbesøkene og selskapene var det i år rekordinnsats på eget kjøkken. Råvaretilgangen i kongeriket er bedre enn noensinne. Fersk Bresse-kylling, for eksempel, eller fransk boudin noir, som er en vidunderlig blodpølse og et nytt tilskudd til kjøkkenet. Mathallen sendes en ekstra varm tanke. På fiskesiden har det også vært en vellykket tid. Fersk sjøkreps gratinert med ingefær lager fest når det skal være. Hellefisk er også høytid. Noen minner er imidlertid ikke like gode, som fisken som ble innkjøpt på et Coop-varehus et sted i Østfold. Valget sto mellom skiver av oppdrettslaks og lettsaltet torsk. Så det hele var litt stusselig. Så viste det seg at fisken ikke holdt en ekstra dag i kjøleskapet. Når butikkene igjen var åpne bar det tilbake til for å klage. Der blir jeg møtt av et uforglemmelig syn: En ekspeditrise som henger over den samme, flere dagers gamle fisken og lukter på den, stykke for stykke. Jeg antydet at det gjorde hun lurt i, men at det kanskje ikke var det mest salgsfremmende tiltaket. Jeg fikk refundert mine utgifter.

– Det er vel ikke noe verre dét, enn at en servitør lukter eller smaker på vinen før den serveres, lyder det fra Nattens dronning, som har en nylig restaurantopplevelse friskt i minnet. – På den annen side, fortsetter hun, så er det vel også viktig å vise seg litt overfor sommeliéren, ikke sant?

– Tja, praksisen med å smake og lukte på vinen før den serveres er faktisk enda verre, svarer jeg, og overhører den lett sarkastiske delen av hennes kommentar. – Vinbladet Wine Spectator hadde jo for en stund tilbake en stor spørreundersøkelse, der hele 18 000 vininteresserte ble spurt om hva de syntes om vinservicen på restaurantene. Det spørsmålet som ble klarest besvart, var om man foretrekker at sommeliéren prøver vinen før den serveres. Hele 84 prosent av de spurte svarte nei.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger