Annonse
11:56 - 20. desember 2013

Schønberg Erkens jul

Henriette Schønberg Erken lærte bestemor og oldemor å lage mat. I hennes kokebok fra 1914 finnes oppskriften på jul i den store stil.

Tradisjonell jul: Følger man Henriette Schønberg Erkens oppskrifter, ja, da er man utslitt når julaften kommer. Her står kokebokforfatteren selv ved komfyren. Foto: NTB Scanpix
Annonse

Husmødres store Madsorge eller Omsorgedage begynder med det allerførste», skriver Henriette Schønberg Erken i damebladet Urd i 1901. Det er julen hun tenker på. Men heldigvis, Norges mestselgende kokebokforfatter hadde råd:

En fornuftig, flink Husmor har en god Del oplavet Mad. Ting som: Fiskefarce, benløse Fugle, Kjødboller, Kjød og Røgepølser, Blodpølser, Ribbe, godt i saltbaljen som Tunge og de hjemmelavede Ruller. Glem heller ikke en Leverpostei. Har man alt dette, har man et ganske bra Forrad at gribe til.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»