Annonse
14:49 - 15. mai 2013

Santé!

Ukens Kimmeridge

Annonse

Det franske ordet for «skål» er santé: «À votre santé» – til din helse! I disse dager er det ikke få anledninger til å heve glasset, til ære for nasjonen, dens og egen helse, sommerens pris, det gode liv, fryden over å leve. Det myldrer følgelig av vinanbefalinger i avisene. Såkalt «terassevin» er særlig forførende: Vin som er lett og ledig, en rosé kanskje, eksempelvis en syrefrisk Langmann Schilcher, gjerne i musserende utgave, eller kjellerkald chablis. Livet faller på plass. Helsefremmende kultur, som får en til å tenke på at vinkulturen strekker seg langt tilbake i historien, med Bacchus, Dionysos, til og med ungspolen Ganymedes, som mytiske gudeskikkelser knyttet til vinens gleder.

Vingleden i Norge er stor, det ser vi ikke bare ut fra salgstall (som viser at salget av sprit synker), men også ut fra festivaler, kurs, tidsskrifter. Fagbladet Vinforum står i en særklasse. Det har bidratt til at vi i dag har en avansert vinkultur her i landet, antagelig en av de mest kompetente i verden. En viktig ingrediens er bladets utrettelig oppdragende, analytiske og informerende artikler og reportasjer, smaksrapporter og tester, men også en nødvendig prinsipiell stahet i møte med et tidligere bastant og moralistisk monopol. Noen husker hvor mye polet smakte av overformynderi. Vinforum har antagelig gjort sitt til at monopolet i dag setter kvalitet og service i høysetet. Myndigheten er vel plassert og forvaltet, og polet et firma med stor anseelse i befolkningen, med omfattende ekspertise, profesjonalitet og verdens beste vinliste. Spesialutsalgene imponerer.

Men så var det dette med helsen. Et tilbakevendende samtaleemne: Hvor skadelig er det å drikke vin? Hvor mye kan man drikke? Det er betimelige spørsmål, for helsen er viktig.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»