14:49 - 15. mai 2013

Santé!

Ukens Kimmeridge

Det franske ordet for «skål» er santé: «À votre santé» – til din helse! I disse dager er det ikke få anledninger til å heve glasset, til ære for nasjonen, dens og egen helse, sommerens pris, det gode liv, fryden over å leve. Det myldrer følgelig av vinanbefalinger i avisene. Såkalt «terassevin» er særlig forførende: Vin som er lett og ledig, en rosé kanskje, eksempelvis en syrefrisk Langmann Schilcher, gjerne i musserende utgave, eller kjellerkald chablis. Livet faller på plass. Helsefremmende kultur, som får en til å tenke på at vinkulturen strekker seg langt tilbake i historien, med Bacchus, Dionysos, til og med ungspolen Ganymedes, som mytiske gudeskikkelser knyttet til vinens gleder.

Vingleden i Norge er stor, det ser vi ikke bare ut fra salgstall (som viser at salget av sprit synker), men også ut fra festivaler, kurs, tidsskrifter. Fagbladet Vinforum står i en særklasse. Det har bidratt til at vi i dag har en avansert vinkultur her i landet, antagelig en av de mest kompetente i verden. En viktig ingrediens er bladets utrettelig oppdragende, analytiske og informerende artikler og reportasjer, smaksrapporter og tester, men også en nødvendig prinsipiell stahet i møte med et tidligere bastant og moralistisk monopol. Noen husker hvor mye polet smakte av overformynderi. Vinforum har antagelig gjort sitt til at monopolet i dag setter kvalitet og service i høysetet. Myndigheten er vel plassert og forvaltet, og polet et firma med stor anseelse i befolkningen, med omfattende ekspertise, profesjonalitet og verdens beste vinliste. Spesialutsalgene imponerer.

Men så var det dette med helsen. Et tilbakevendende samtaleemne: Hvor skadelig er det å drikke vin? Hvor mye kan man drikke? Det er betimelige spørsmål, for helsen er viktig.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»