13:07 - 03. januar 2013

Pizza

Siden pizza kom til Norge på 1970-tallet, har vi laget mange varianter som har beveget seg langt vekk fra den originale, italienske retten. Min bestemors pizza var med en tykk og godt hevet bunn, tomatpuré, litt stekt kjøttdeig og løk, med Norvegiaost på toppen og krydret med Gastromatkrydder.

De fleste hjem har sin variant av hjemmelaget pizza, og alle synes bestemors, fars, mors eller egen pizza er best. Min mors pizza var den aller beste, syntes jeg, helt til jeg smakte den kjæresten min lager. Den forener den folkelige norske pizzaen med bevisstheten om gode råvarer. Pizzaen er laget med en fransk Comté eller sveitsisk Gruyèreost, og løken er stekt lenge på lav varme for å få den gode sødmesmaken. Så toppes fyllet med terninger av italiensk trøffelpølse over den sprøstekte osten.

Denne retten får frem det som er bra med den norske pizzaen. Kanskje kan den ikke måle seg med en tynnbunnet pizza stekt på stein eller i en italiensk pizzaovn. Men den norske, hjemmelagede varianten vekker fine minner om pizza og cola foran tv-en, mens Derrick eller Poirot løser mordmysterier.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»