09:38 - 23. mai 2013

Persiske fantasier

Ukens Kimmeridge

Alt munner ut i Facebook, lyder et munnhell, sikkert laget av gründerne av selskapet, som ifjor omsatte for fem milliarder dollar. Men viktigere enn det og at alt munner ut i Facebook er hva som munner ut i egen munn. Hva man får seg til å si, og hva man får seg til å spise. Det hører jo sammen, som kjent. Alt munner ut i hva munner fylles av.

Min utmerkede iranske nabo, for eksempel, er tannlege: Som sådan har han stor interesse for språkets og matens møtested. Lenge har han snakket entusiastisk om Fesenjan, som om jeg kunne vite hva det er. Jeg burde gjettet det, men tidvis er man litt distré. En stund trodde jeg det var Freuds persiske teppe han refererte til. Freud var en samler av spektakulære ting fra alle verdens kanter, og teppet som pleide å ligge på den berømte divanen er nå på Freudmuseet i London. Det er nok det fineste teppet i samlingen, og har vært underlag for mange urolige kropper og underlige sinn. Tenke seg til, på dette teppet har Ulvemannen, Freuds mest kjente kasus og psykoanalysens paradehest, ligget og snakket i vei om sine fikse idéer, om de hvite ulvene i drømmene, om alt som holdt ham mer enn våken, om såret på nesen. Freud sa det var kastrasjonsangst, i dag knyttes det til dysmorfofobi, eksempelvis det at alt munner ut i bekymring for ansiktet. Teppet hadde en oppløftende effekt på tanken.

Men det var ikke et Fesenjan, heller ikke Fesenjoon eller Khoresht-e Fesenjan, men et Qashqai (eller Gashghai, Kashgay), etter nomadestammene med samme navn i det sørlige Iran, i dal-og fjellstrøkene rundt Shiraz. Teppene herfra har geometriske mønstre, med dyre- og fuglemotiver som del av ornamentikken. Ytterkantene har et sammensatt og rikt blomsterdesign. Du finner det på Jan Kjærstads Oppdageren.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»