09:40 - 21. mars 2013

Pasjonsmat

Kimmeridge spiser østers rundt påsketiden. Hvorfor?

Det er ikke vanskelig å gi kritikken mot vår tids profanering av de religiøse høytidene våre noe rett. Påske, sier den smørblide jenta på tv, er marsipan, påskeegg og sol på fjellet. Matkjedene forteller oss at påske er lammestek og gule lys. Norske bokhandlere og forlag annonserer med at påsken er kriminallitteraturens tid.

Selv spiser jeg østers i påsketider. Hvorfor? Det skal jeg snart forklare.

Men er det nå så ukristelig med all denne verdslige kosen? En troende vil vel kunne tenke som så at påsken er lysets tid – oppstandelsen, håpet, frelsen – og med litt kreativitet definere påsketurismen som en pilgrimsferd mot det høye, og selve høyfjellet som forklarelsens sted, der en og annen bergpreken gjenlyder i turgåernes indre liv. Enda tydeligere er marsipanbrødet, som fra latin marci panis betyr evangelisten Markus’ brød. Det kan også tolkes som et symbol på brødet som brytes under nattverden. Marsipan kan ta flere religiøse former. I Andalucía kan du komme over replikaer av katedralen i Toledo, selvsagt laget av den merkevarebeskyttede marsipanen derfra. I Holland er marsipan knyttet til Sankt Nikolas-feiringen tidlig i desember. Her hjemme på berget putter vi gjerne marsipanen i påskeegg, som også inngår i religiøse tradisjoner. Å åpne et påskeegg er for barn en ren åpenbaring. Bare se, og så røre. Egg er da også fruktbarhetens symbol, og vi dobler forbruket vårt av egg i påsken, til over 20 millioner de første dagene. Det gule er lysets farge. Ifølge gresk tradisjon utveksles røde egg som symbol på Jesu blod, og tysk skikk tilsier at grønne egg spises skjærtorsdag, dagen for sviket i Getsemane hage, om noen hadde glemt det. Judas og alt det der. Men da er vi inne på selve hovedsymbolet. For påskelammet er jo ikke bare del av en jødisk tradisjon, men også knyttet til den kristne pasjonshistorien. Som er en kriminalfortelling av de store.

Annonse

«  Lyse netter, Moss 8.-9. juni De festivalrelaterte bokutgivelsene til Audiatur og litteraturhuset HOF fortjener opptil flere hurra. Til helgen arrangeres HOFs musikkfestival…»
«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»