Annonse
13:13 - 21. juni 2013

På sporet av sann mat

Torgny Lindgrens for­fatterskap gir en innføring i långsam mat på väster­bottensk vis.

Annonse

Den svenske forfatteren Torgny Lindgren er født 1938 i Västerbotten, stedet som for de fleste nordmenn er kjent som opphavet til den særegne, delikate osten Västerbottenost. Den er siden 1872 blitt produsert på Burträsk mejeri nord i Västerbotten. Det er en smaksrik og tørr gulost, med små hulrom, «grynpipig», som svenskene sier det. Lindgren har vokst opp med den: «Varje da’ åt ja’ Västerbottenost, i skogsgläntan.» Kanskje har dette minnet betydd noe for forfatterskapet.

For Lindgrens erindringer, Minnen fra 2010, åpner med et sitat fra Augustins Bekjennelser: «Minnet är nog ett slags mage åt tanken, den förgångna lyckan och glädjen och sorgen liknar härsken eller surnad mat – överlämnat åt minnet hamnar allt i ett slags mage, maten bevaras men inte dess smaklighet. Kanske är det narraktigt att säga att minnet och magen har likheter. Men alldeles olika är de ingalunda.» Mat og erindring vet vi alle noe om. Og Torgny Lindgren er mer enn normalt opptatt av mat. Så langt går han at han i sin nå nesten uoppdrivelige bok Maten – hunger och törst i Västerbotten fra 2003 skriver:

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger