Annonse
13:13 - 21. juni 2013

På sporet av sann mat

Torgny Lindgrens for­fatterskap gir en innføring i långsam mat på väster­bottensk vis.

Annonse

Den svenske forfatteren Torgny Lindgren er født 1938 i Västerbotten, stedet som for de fleste nordmenn er kjent som opphavet til den særegne, delikate osten Västerbottenost. Den er siden 1872 blitt produsert på Burträsk mejeri nord i Västerbotten. Det er en smaksrik og tørr gulost, med små hulrom, «grynpipig», som svenskene sier det. Lindgren har vokst opp med den: «Varje da’ åt ja’ Västerbottenost, i skogsgläntan.» Kanskje har dette minnet betydd noe for forfatterskapet.

For Lindgrens erindringer, Minnen fra 2010, åpner med et sitat fra Augustins Bekjennelser: «Minnet är nog ett slags mage åt tanken, den förgångna lyckan och glädjen och sorgen liknar härsken eller surnad mat – överlämnat åt minnet hamnar allt i ett slags mage, maten bevaras men inte dess smaklighet. Kanske är det narraktigt att säga att minnet och magen har likheter. Men alldeles olika är de ingalunda.» Mat og erindring vet vi alle noe om. Og Torgny Lindgren er mer enn normalt opptatt av mat. Så langt går han at han i sin nå nesten uoppdrivelige bok Maten – hunger och törst i Västerbotten fra 2003 skriver:

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Sjukov understreket at ingen av ryktene om funn av Hitlers lik er bekreftet.»