Annonse
15:02 - 08. februar 2013

På pallen!

Annonse

 

Det er noe kjent og kjært over Arne Scheies ustyrtelige begeistring når en nordmann «havner på pallen». Pallen, det er som vi vet første-, andre- og tredjeplass. Havner du ikke på pallen, så er du litt mislykket. Ordet «pallen» er en aldri så liten eufemisme, en forskjønnende formulering. Alle vet vi at en pall er noe høyst primitivt. De snekres av straffedømte og er det absolutt enkleste av alle snekrede ting som finnes. En pall er noe du lager når du havner bak lås og slå. Motvillig, oppgitt, i beste fall lakonisk. Men å «havne på pallen», se dét er storfint. Norge ikke på pallen? Det ultimate nederlag.

Hva er sportsånd? Bildet av det greske, olympiske menneske, med dets herlige kropp i en like strålende sjel er noe falmet. Sykkelsporten har fått sitt knusende nederlag, fotballen er på god vei. På et mikronivå er de daglige rapportene fra sportsverdenen nesten vel så ulidelige: en skadet ankel her, et vanskelig kne der, en forkjølelse, et samlivsbrudd, en upassende tur på byen – offentligheten spares ikke for noe, den enes sutring, den andres mobbing. Og alle de flotte, eksemplariske utøverne, det er de samme gjengangerne og samme navnene år ut og år inn, bortsett fra noen «forfriskende» nye.  

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Anbefalinger